Recensie: ‘Joost Botman kruipt in de huid van Johnny Cash’. Grote Kunst in kleinkunst

WERVERSHOOF – What is truth? Deze vraag stelde Joost Botman zichzelf toen hij de liedjes van Johnny Cash koppelde aan het levensverhaal van de beroemde Amerikaanse zanger. Het mondde uit in  een theaterprogramma vol anekdotes en bijpassende liedjes. Vrijdag 16 september genoten wij mee in De Schoof in Wervershoof.  

Tekst Mieke de Beer-Koomen

Joost bedacht het programma al zo’n vijf jaar geleden. Als groot fan van zowel muziek als het gesproken woord, bood het leven van Johnny Cash hem een uitgelezen leidraad om een voorstelling langs te bouwen. Vertellingen in combinatie met zang en gitaar; klein kunst.

Met zijn zang en spel op akoestische gitaar en zijn kompaan Jos Kolenberg op elektrische gitaar, eerder een Grote Kunst te noemen.

Tekst loopt door onder de foto

Langs het leven van Johnny Cash

In deze voorstelling stapt Joost beurtelings in de schoenen van de verteller en die van zanger Johnny Cash. Gekleed in zwart overhemd, getooid met zwarte hoed. Op geheel eigen wijze geeft Joost woorden aan het verhaal van Johnny, en stem aan zijn donkerbruine warme geluid. Mede gedragen door het muzikale vakmanschap van Jos Kolenberg uit Wervershoof, die graag wat meer op de achtergrond treedt, maar belangrijk bijdraagt aan samenspel en samenzang. Op rustige en soms droogkomische wijze neemt Joost het publiek mee naar het Amerika van toen. Naar Memphis, The Tennessee Two en The Tennessee Three.

What is truth

In 21 liedjes en dito verhalen komt het leven van de in 1932 in het zuiden van de Verenigde Staten geboren zanger voorbij. Van de start in armoede tot de ontdekking van zijn talent. Van zijn eigen ‘darling Vivian’ tot zijn ontrouw en nieuwe trouw met June Carter. Van zijn rol als huisvader tot het podiumdier. Van de kleine blanke jongen tot the Man in Black. Van zijn succes tot zijn sterven in 2003. De liedjes zijn niet per se in die volgorde geproduceerd, maar ondersteunen het roerige bestaan van Johnny. De vraag blijft: What is Truth?

Natuurtalent

Met zijn ouders en zijn broers vertrekt kleine Johnny naar een boerenkolonie; het beloofde land, zo hopen zij. Zijn moeder bidt, huilt en zingt gospels op hun weg naar een beter leven. Na moeilijke jaren volgt enige voorspoed en koopt vader Cash een modern luxe-artikel: een radio. Het geeft Johnny toegang tot de muziek van The Carter Family en Jimmy Rogers en hij begint zelf liedjes te schrijven. Zijn moeder neemt een bijbaan zodat er geld is om Johnny zangles te geven. Al na de eerste les wordt hij naar huis gestuurd omwille van zijn natuurtalent. “Als je blijft zingen zoals je nu doet, is het goed”, wordt hem gezegd.

Ring of fire

Johnny bezingt zijn liefde voor de vrouwen in zijn leven, het verlies van zijn broer Jack, de armoede en maatschappelijke strubbelingen uit die tijd. Met Vivian krijgt hij 4 dochters en hoewel het anders klinkt in ‘Walk the Line’, neemt hij het met de huwelijkse trouw niet zo nauw. Hoewel, ook hier geldt: what is truth? Ondertussen groeit zijn succes, gebruikt hij pillen om het artiestenleven te kunnen volhouden en wordt hij verliefd op June Carter van de eerder genoemde Carter Family. June schrijft een lied over hun affaire en Johnny brengt het uit. Het wordt zijn grootste hit: Ring of Fire.

Schaven terwijl je speelt

Het werd een zeer geslaagde avond in De Schoof in Wervershoof. Zichtbaar opgelucht vertellen Joost en Jos na afloop over hun ervaring. Het programma startte al ver voor de Coronaperiode, maar lag om bekende redenen lang stil. Het is weer even opfrissen. Joost: “Een voorstelling verfijnt zichzelf als je optreedt. Maar dan moet je wel kunnen optreden. In vergelijking tot het begin zijn de verhalen al korter en bondiger. We raken ook steeds beter op elkaar ingespeeld, hoewel er altijd ruimte is voor spontane dingen. Dat merkte ik vanavond ook weer.” Jos: “Sommige dingen waren niet afgesproken, maar zorgden voor bijzondere momenten. Dat zie je ook aan de reacties uit het publiek.”

Gelukkig mogen ze weer. Voorlopig nog twee keer in dit jaar. Op 25 november bij de Roode Leeuw in Venhuizen en op 2 december in het kerkje in Hauwert en 2 keer in 2023. Ben jij er ook bij?!

Over het theaterprogramma

Joost Botman gaat samen met gitarist Jos Kolenberg op zoek naar de ware Johnny Cash. In de jaren ’50 en ’60 realiseerde Cash zijn eigen American dream. Hij werkt zich op van katoenplukkers zoon tot een superster met eigen tv-show. Hij was een echte verhalenverteller, met zijn liedjes verkondigde hij een boodschap, maar met de waarheid nam hij het niet altijd even nauw.

Joost Botman duikt in de geschiedenis van The Man in Black. Een geschiedenis die bol staat van de tegenstellingen: drugssmokkel en religie, vaderlandsliefde en drankmisbruik, een familieman met fascinatie voor het gevangenisleven. In ‘What is Truth’ trekt het leven van Johnny Cash voorbij in zijn liedjes, afgewisseld met vertellingen over het bijzonder leven van Cash, een van de grootste iconen in de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Ook genieten van What is Truth? Kijk op www.joostbotman.nl voor meer data en locaties om dit programma te gaan zien.