RDW: Nog maar 5 dagen om te registreren

WEST-FRIESLAND – Online registreren van een trekker, rijdend werktuig (motorrijtuig met beperkte snelheid oftewel MMBS) of getrokken materieel kan nog maar 5 dagen, tot en met 31 december. Daarna moet het voertuig voor een keuring naar één van de RDW-keuringslocaties. RDW roept eigenaren op om met een gerust hart het nieuwe jaar in te gaan en daarom het voertuig vandaag nog te registreren!
“Kijk in je schuur of je nog een voertuig hebt zonder kenteken, met wielen en motor dat harder dan 6 km/u rijdt. Dan is de kans namelijk groot dat je het moet registreren. Ook als het voertuig niet op de weg komt, is nu registreren handig voor als je het voertuig nog eens wilt verkopen,” benadrukt conversiemanager Rob van Dokkumburg. “Als je twijfelt of je je voertuig moet registreren, gebruik dan de keuzehulp op onze website .” Door het beantwoorden van de vragen in de keuzehulp wordt duidelijk of een voertuig onder de registratieplicht valt.
Handige keuzehulp
Deze keuzehulp is vooral handig voor de categorie rijdende werktuigen. Onder die categorie vallen namelijk zoveel verschillende voertuigen dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Van Dokkumburg: “Je hebt het dan bijvoorbeeld over voertuigen die worden gebruikt in de bouw, infra, logistiek, groenvoorziening, recreatie, land- en tuinbouw. Graafmachines, minishovels, heftrucks, zitmaaiers breder dan 130 cm, golfkarretjes met laadbak, rijdende winkelwagens en wegtreintjes zijn maar een paar voorbeelden van voertuigen uit deze categorie.”
Gegevens verzamelen
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor registreren. Je hebt daarbij een aantal gegevens nodig zoals handelsbenaming, merk, type, chassisnummer (ook wel VIN genoemd) en bouwjaar. Alle benodigde gegevens zijn te vinden op de site van de RDW, ook is daar een hulpformulier te vinden. Van Dokkumburg: “Zorg dat je van tevoren alle gevraagde gegevens verzamelt, dan is registreren zo geregeld. En als je de aanvraag volledig en juist hebt ingevuld, heb je het kentekenbewijs ook binnen een paar dagen in de bus.”
Kosten en tijd besparen
Door dit jaar te registreren, bespaart de eigenaar kosten en tijd. “Registreer nog voor 31 december je voertuig, stel het niet uit. De online registratie kost nu maar 18 euro, maar als je pas in 2022 gaat registreren dan kan dat niet meer online en moet je bovendien met je voertuig naar één van onze keuringslocaties voor een keuring. Dat kost minimaal 140 euro. Dat is toch zonde van je tijd en geld?”