Ramon van Engelenhoven, solo in het Concertgebouw Amsterdam, met een heuze wereldpremière voor piano

MEDEMBLIK – Ramon van Engelenhoven kan weer een onderdeel van zijn bucketlist doorstrepen. Vanavond verzorgt hij in het Concertgebouw in Amsterdam een solo-optreden, tijdens dit recital zal Ramon van Engelenhoven twee premières: de Nederlandse première van Hamauzu’s Sanzui en de wereldpremiere van Ramin Amin Tafreshi’s Prelude voor piano spelen. Daarnaast klinken romantische werken van Debussy, Liszt en Prokofjev.

De jonge pianist Ramon van Engelenhoven presenteert in dit concert niet één, maar twee premières. De Nederlandse première van Sanzui van Masashi Hamauzu, een impressie van Japan, vormt de aftrap van dit recital, gevolgd door verdere impressionistische werken van Debussy en Liszt.

Na de pauze speelt Van Engelenhoven Prokofjevs Sonate nr. 8, misschien wel zijn rijkste pianowerk. Van Engelenhoven is niet onbekend met de componist, NRC prijst een recente uitvoering: ‘Deze muziek zou gemakkelijk kunnen worden weggehamerd, maar Van Engelenhovens droomachtige spel bewijst dat er sterkere manieren zijn om ontroerd te raken.

De monumentale sonate wordt voorafgegaan door de wereldpremière van Prelude voor piano van de Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi.