Rainbow Colors Andijk: ‘vooral inzetten op productie van waterstof’

ANDIJK – Bas Karsten van Rainbow Colors B.V. en producent van tulpen ziet de energie transitie vooral de grote stap maken naar het produceren van waterstof om daarmee de kassen te verwarmen en leveringen aan o.a.transporteurs voor verdere distributie.

Karsten zegt dat er een windmolen van 1250mwh nodig is om voldoende waterstof te leveren, dit kan door middel van 1 grote windmolen of 10 windmolens van 25.2 meter hoog (tiphoogte). Zelf geeft Karsten de voorkeur aan 1 grote die dan door het bedrijf zelf kan worden geplaatst of worden geplaatst bij andere windmolens.

De voordelen zijn er legio volgens Bas Karstens, zij wijst hij op het minder verbruik van aardgaas, kan waterstof worden gebruik als koelmiddel voor in de zomermaanden, zijn er geen concessies aan wenswaarden.

Maar Bas Karstens wijst ook op de nadelen, zo is bijvoorbeeld de aansluitcapaciteit in onze regio een groot probleem en voor dit is opgelost zijn we enkele jaren verder. Maar ook de productie en het verbruik van waterstof loopt niet parallel.

Vanavond zal Bas Karsten zijn plannen gaan uitleggen tijdens de thema-avond in het gemeentehuis in Wognum waar ook anderen hun visie gaan geven over hoe de gemeente Medemblik in 2050 een volledig duurzame gemeente kan worden.

Eén gedachte over “Rainbow Colors Andijk: ‘vooral inzetten op productie van waterstof’

 1. 1 Turbine van 1250MWh…… Echt. Iemand heeft geen idee waar hij over praat…
  MWh=MWh en dat is zelfs fout aangezien het niet gaat over opwek capaciteit maar om jaar opbrengst.
  Voor wind op land is dat opwekkend vermogen (MWh)*vollast (3027 uur op land.= Opgewekte energie per jaar.
  Tevens gaat men er van uit dat je 1 op 1 waterstof kan maken. Maar die mag je x 3 doen.
  Je hebt als bedrijf zoals in dit staatje staat een turbine van 9MWh nodig om in 3237 Dagen de benodigde energie op te wekken. Dan hebben we het nog niet over de opslag van die waterstof..
  De Turbines van HK. Zijn 2.6MWh….

Reacties zijn gesloten.