Overwinning nr. 51 is een feit voor Irene Schouten, overmacht Team Zaanlander is erg groot

HOOGKARSPEL – De overmacht van de ploeg van Irene Schouten is erg groot aan het worden, zelfs als ze tijdens de marathon in eerste instantie kopgroepjes laten wegrijden uit het peloton is er nog niets aan de hand voor de schaatssters van Team Zaanlander.

Zo afgelopen zaterdagavond op het ijs van Groningen waar het leek dat de overige teams de wedstrijd hard wilden maken door al snel uit het peloton weg te rijden en waar Team Albert Heijn-Zaanlander niet op reageerde. Iets wat later een ploegentactiek bleek te zijn vertelde Irene Schouten na afloop.

Toen het er echt op aan kwam gaven Marijke Groenewoud en Irene Schouten echt gas en werd snel duidelijk wie er om de zege zouden gaan strijden. Deze twee dames, die, als ze meedoen, het hele seizoen al hun wil opleggen aan de rest van het peloton en onderling uitmaken wie er gaat winnen.

En deze keer was het Irene Schouten die met haar ouderwetse eindsprint weer de zege voor zich wist op te eisen. De eveneens uit Hoogkarspel afkomstige Beau Wagemaker eindigde op de 12e plaats. De overige deelneemsters uit West-Friesland eindigden in de achterhoede.

Binnen het marathonpeloton begint de overheersing van Albert Heijn – Zaanlander het gesprek van de dag te worden, zeker toen Laura Van Ramshorst eerder dit jaar bekend maakte te gaan stoppen met marathons te rijden omdat het geen doen is tegen de full profs van Albert Heijn – Zaanlander.. ‘Daar waar anderen naast het schaatsen nog een baan hebben kunnen deze meiden zich volledig richten op het schaatsen,’ aldus Van Ramshorst.

Een categorie boven de huidige is een mogelijke oplossing, een categorie voor full profs, zodat de rest van het veld ook een kans kan krijgen om te strijden voor de overwinning, dit is nu enkel mogelijk als Irene Schouten en Marijke Groenewoud ontbreken.