Opruimcollectief ‘Schoon Westfriesland’ raapt 20.000 sigarettenpeuken op in Medemblik, Andijk en Wervershoof

MEDEMBLIK – Op 5 plaatsen werden er peuken geraapt in West-Friesland voor de vierde editie van de actie ‘Plastic PeukMeuk’, georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers dat af wil van plastic sigaretten vervuiling.

In Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Andijk en Enkhuizen gingen de vrijwilligers deze vervuilende sigarettenfilters te lijf met grijpers, tangen, fondue gereedschap, satéprikkers, handschoenen en stoffer en blik.  En helaas met een verpletterend resultaat als gevolg.

In Hoorn werden ruim 22.000 peuken geraapt, waarvan ruim 11.000 in een uur tijd in het centrum van Hoorn vertellen Margreet Ety Aartsen – Zijdenbos en Wilma Anthonisse.

In Medemblik zijn door Kees Bouman en Peter Timisela verdeeld over een aantal dagen 14.000 peuken geraapt. Emmers vol, na iedere wandeling kwam er wel een emmer bij.

In Andijk werd door een groep van 11 fantastische vrijwilligers onder leiding van Henk Smits de natuur ontdaan van 3556 peuken en een aantal zakken zwerfafval.

Wervershoof heeft 3000 peuken uit de natuur gehaald dankzij de inzet van Jan Pannekeet en Trinja Feller. Hierbij is helaas een karretje om afval in af te voeren gesneuveld, deze tegenslag doet niet af aan het aantal opgehaalde peuken, wederom een fantastisch resultaat!

In Enkhuizen zijn er 14 vrijwilligers aan de slag gegaan en hebben met behulp van soms vernuftige grijperuitvindingen maar liefst 15.000 peuken geraapt. Met speciale dank aan Lydia van Marle voor de organisatie, Lars Verberne van PC hulpje voor alle hulp en Strandpaviljoen Enkhuizen voor het verzorgen van de koffie.

Meer bewustzijn nodig over schadelijkheid

Met de actie Plastic PeukMeuk vraagt het Plastic Peuken Collectief om een verbod op plastic in filters. Ook willen zij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gehouden voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval wat een intensieve en dure klus is.

In sigarettenfilters zit plastic en verschillende gevaarlijke stoffen die ons milieu en grondwater vervuilen.

De schadelijkheid van sigarettenfilters word nog door veel mensen onderschat en Schoon Westfriesland hoopt met deze actie geholpen te hebben aan de bewustwording en uiteindelijk ook een oplossing voor dit probleem.