Opnieuw verdachte(15) dodelijke schietpartij waarbij 19-jarige Medemblikker zwaargewond raakte aangehouden

MEDEMBLIK – De politie heeft in het onderzoek naar een schietincident bij het treinstation in Purmerend op maandagavond 12 februari een nieuwe verdachte aangehouden. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De verdachte is woensdagmiddag 21 februari in Amsterdam aangehouden en zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

Lees ook: Jongen (19) uit Medemblik zwaar gewond bij schietpartij Purmerend

Op maandagavond 12 februari kreeg de politie rond 20.05 uur melding van een schietincident. Hierbij is een 19-jarige man uit Purmerend om het leven gekomen. Een andere man, een 19-jarige man uit de gemeente Medemblik, raakte zwaargewond. Hij ligt op dit moment in het ziekenhuis. Zie hier eerdere berichtgeving.

Dinsdag 13 februari werd al een 16-jarige jongen uit Purmerend aangehouden in verband met het schietincident. Hij zit nog steeds vast.  

Woensdag 14 februari wist de politie nog eens twee aanhoudingen te verrichten. De 18-jarige man uit Amsterdam zit nog steeds vast. De 16-jarige jongen uit Purmerend is heengezonden. Hij blijft nog wel verdachte in het onderzoek.

De politie vermoedt dat een conflict tussen jongeren in Purmerend mogelijk de aanleiding is geweest van het schietincident. Dit wordt verder onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees ook: Conflict tussen twee partijen lijkt oorzaak schietpartij Purmerend, 19-jarige Medemblikker raakte zwaargewond

Oproep

Hebt u informatie over dit incident maar de politie nog niet gesproken? Neem dan z.s.m. contact op met de politie via 0900-8844. Dat kan ook anoniem, bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie neemt ook graag kennis van eventuele beelden in de buurt van de Stationsweg in Purmerend rond 20.05 uur, bijvoorbeeld van dashcams of deurbelcamera’s. U kunt ze uploaden via dit formulier onder vermelding van 2024031736.

De politie is op de hoogte dat er beelden circuleren van de overleden man en roept iedereen op deze beelden enkel met ons te delen en uit respect voor de nabestaanden, niet online te verspreiden.

Eén gedachte over “Opnieuw verdachte(15) dodelijke schietpartij waarbij 19-jarige Medemblikker zwaargewond raakte aangehouden

 1. Andere berichtgeving in het Parool:
  “De aanleiding voor de schietpartij lijkt een conflict tussen rivaliserende groepen jongeren, met aan de ene kant een groep met voornamelijk Somalische en Eritrese roots en aan de andere kant een groep met heel diverse wortels, waaronder autochtoon Nederlandse en Marokkaanse. Tot beide groepen behoren jongeren van 13 en soms zelfs pas 12 jaar, zegt een ingewijde tegen Het Parool. Bij eerdere confrontaties werden al jongeren neergestoken.”
  “Territoriumdrift, lijkt het beste antwoord, tussen groepen die elkaar al tijden uitdagen en belagen, zoals dat onder tienerjongens van alle tijden is. Zo veel groepen jongeren uit verschillende wijken of dorpen staan elkaar naar het leven, maar hier werden de wapens steeds serieuzer, en uiteindelijk dus dodelijk, klinkt het onder meer ingewijden.””

  ‘Ik ga die Soma crashen’

  “In de aanloop naar die vechtpartij op de Zonnelaan had die verdachte in een afgeluisterd gesprek al gezegd: “Ik ga die Soma crashen bij die party.” Zijn gesprekspartner waarschuwde hem dat niet te doen, want ‘je hebt geen djoekings (mes) op je, broer’. En: “Morgen heb ik die Glock (een pistool) hier, bro.”

  Ook toen al was dus sprake van een vuurwapen.

  In na de steekpartij op de Zonnelaan afgeluisterde gesprekken spreken leden van de rivaliserende groep weinig vleiend over de Eritreeërs en Somaliërs als ‘die apen’, ‘die piraten’ of ‘die Somma’s’, die ze dan al drie keer te grazen hebben genomen (ze hebben ‘een hattrick gescoord’).”
  Meer info op Parool.nl

Reacties zijn gesloten.