Opnieuw stevenen we af op een groene kerst. De enige vraag is nog hoe zacht kerst zal verlopen

MEDEMBLIK – Op tweede kerstdag komt het wellicht toch nog tot een winterse bui. Dat kerst groen verloopt is heel normaal. Sinds de start van de metingen kwam het in 93 procent van de jaren niet tot een witte kerst.

Zaterdag en zondag is de kans op zacht weer erg groot. Waarschijnlijk komt de temperatuur uit tussen 8 en 12 graden. Tweede kerstdag neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Vrij hoge middagtemperaturen van 6-10 graden zijn het meest waarschijnlijk, maar er is ook 20 procent kans op een kouder weertype.

In het koude scenario wordt het overdag een graad of 5 en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Daarbij is ook kans op winterse buien en veel wind. Eventuele natte sneeuw zal op tweede kerstdag niet blijven liggen. Na kerst neemt de kans op licht winters weer toe naar zo’n 50 procent.

Zacht weer of gebrek aan neerslag verantwoordelijk voor groene kerst

Dat we meestal geen witte kerst beleven komt doordat het in december vaak te zacht is. Soms sneeuwt het wel, maar meestal blijft de sneeuw dan niet liggen of vrij kort. Bij flinke vrieskou tijdens de kerstdagen is de aangevoerde lucht vaak te droog voor sneeuw,’ vertelt Jaco van Wezel van Weeronline.

De combinatie van kou én vocht komt niet vaak voor in ons land en er is veel geluk nodig wil dit precies samenvallen met kerst. Wanneer een neerslaggebied vanaf zee samengaat met een flinke hoeveelheid kou is de kans op sneeuw veel groter. Bijvoorbeeld een buiengebied dat met een koude noordwestelijke stroming over het land trekt. Of een depressie die vanuit het (zuid)westen over het land trekt na een vorstperiode.

Ook als dit wel gebeurt is het nog de vraag of het tot een officiële witte kerst komt. Op beide kerstdagen moet in De Bilt in de ochtend een (gesloten) sneeuwdek liggen. Sinds het begin van de metingen is dit pas acht keer voorgekomen en de laatste keer was in 2010.