Onenigheid over brandveiligheid van pand in Opperdoes

OPPERDOES – De gemeente Medemblik en Middenweg Vastgoed hebben totaal verschillende opvattingen over de brandveiligheid van een pand aan De Kaag in Opperdoes. De gemeente legde de verhuurder van het pand een dwangsom op, omdat de bewoners momenteel in een onveilige situatie zouden wonen. Zo zouden onder andere de muren te dun zijn, en van een materiaal dat niet is toegestaan. De gemeente baseert dit op een rapport dat de veiligheidsregio heeft opgesteld over het gebouw. Donderdag stonden de twee partijen tegenover elkaar bij de bestuursrechter in Haarlem

De bewoners en eigenaar van het pand zien dat anders.Volgens hen valt er veel af te dingen op het rapport van de veiligheidsregio. Daarnaast hebben de bewoners naar eigen zeggen geen andere plek waar ze naartoe zouden kunnen als het pand door de gemeente zou worden ontruimd en gesloten, en ook de eigenaar stelde geen alternatieve woonvoorziening voor zijn huurders te kunnen vinden.

Lees ook: Bewoners woning Kaag 8 Opperdoes boos op gemeente Medemblik, ‘wij willen hier blijven wonen’

De gemeente bleef echter benadrukken dat er sprake is van een lastig dilemma: het woonrecht en brandveiligheid. Volgens de raadsvrouw kan de gemeente gezien haar verantwoordelijkheid en de onveilige situatie niet anders dan de last onder dwangsom te handhaven. Daarnaast is de advocaat sceptisch over nieuwe pogingen tot overleg, omdat de eigenaar van het vastgoedbedrijf überhaupt ontkent dat er sprake is van een onveilige situatie.

Toch wist de bestuursrechter de twee partijen te overtuigen om nog één poging te doen om nader tot elkaar te komen. Er is tijdens de zitting afgesproken dat er binnen een week door een onafhankelijke vertegenwoordiger van de veiligheidsregio opnieuw ter plaatse naar de brandveiligheid zal worden gekeken. Ook de eigenaar van het pand krijgt dan de kans om een onafhankelijke expert in te schakelen. Op basis daarvan zou een besluit moeten worden genomen over de last onder dwangsom. Ook zou het bezoek een antwoord moeten opleveren op de vraag of de bewoners van het pand in Opperdoes op zijn minst nog kunnen blijven tot de rechtbank in de bodemprocedure tot een definitief oordeel over de situatie komt.