Ondernemers Federatie Medemblik waarschuwt voor verkeersinfarct Nibbixwoud

NIBBIXWOUD – De Ondernemers Federatie Medemblik (OFM) trekt aan de bel omdat zij bang is dat door o.a. de woningbouwplannen en de problemen met de Hoornseweg in Wognum bang is dat het verkeer in Nibbixwoud vast gaat lopen. Ook de plannen van Scholtensbouw om in Nibbixwoud zeker 165 woningen te gaan bouwen zullen hieraan bij gaan dragen volgens het OFM.

Lees ook: Scholtens maakt plannen voor ruim 200 nieuwbouwwoningen Nibbixwoud-West

Maar ook het plan van de provincie die gemeenten meer vrijheid wil geven om projecten tot 50 nieuwbouwwoningen te gaan realiseren zal volgens het OFM er aan bij gaan dragen dat het verkeer door Nibbixwoud vast gaat lopen. “Al deze plannen zorgen voor meer bewoners die ook zorgen voor meer verkeersbewegingen. Hierdoor is de kans groot dat de bedrijven problemen krijgen en vertragingen oplopen met de aan- en afvoer van de producten etc.,” zegt de OFM.

Namens de ondernemers van Overspoor, Westerspoor en Spoorstraat wil het OFM dan ook hun bezorgdheid kenbaar maken en ook aan de gemeente Medemblik vragen om de ontwikkelingen in de toenemende verkeersbewegingen mee te nemen in de uitwerkingen van de woningbouwplannen zodat de risico’s op verkeersproblemen en vertragingen tot een minimum worden beperkt

Het OFM zegt hierover: “Vanaf 1993 zijn de eerste dorpse bedrijven naar dit terrein verhuisd waarna er een zeer bescheiden bedrijventerrein ontstond. Het terrein bestaat uit drie straten: Overspoor (valt onder Nibbixwoud), Westerspoor en de Spoorstraat (valt onder Wognum). Het terrein is toegankelijk vanaf de afslag Tender, via de rotonde bij de AC de Graafweg, over de Nieuweweg, rotonde rechtdoor, volgende rotonde driekwart waarna over het viaduct naar het terrein. Afgelopen jaren zijn alle gronden op Overspoor verkocht, diverse nieuwe bedrijven hebben we mogen begroeten: Zwaan transport, VSDV-transport, Ligthart transport, Carrier Transicold. Ook zijn er uitbreidingen geweest bij Moeijes Transport, BTS en Nieuwenhuis Infra. Op Westerspoor hebben we Ursem Unitbouw, Roele Recycling en Truckland. Alle transportbewegingen van deze regionale bedrijven gaan via de rotonde bij de AC de Graafweg of via de Hoornse weg.

Gevolgen voor ambulancepost

Volgens het OFM zal ook de ambulancepost in Wognum te maken gaan krijgen met aanrijtijden die onder druk komen te staan door het toenemende verkeer in en rond Nibbixwoud, de huidige 15 minuten zal dan niet meer worden gehaald waardoor zij niet meer kunnen voldoen aan de wensen van de zorgverzekeraars.

Afslag A7 Overspoor

Volgens het OFM is een directe afslag A7 – Overspoor zeer wenselijk, al in 2016 is dit al erkend en het staat ook in het verkiezingsprogramma van de zittende coalitie in de gemeente Medemblik. Het OFM hoopt dan ook dat de gemeente Medemblik de waarschuwing van het OFM in acht wil gaan nemen en maatregelen gaat treffen om in de toekomst problemen te voorkomen en/of te beperken.