‘Ome Cor’ uit Opperdoes, een verzetsheld die onderduikers hielp

OPPERDOES – Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Opperdoes bezet door Duitse troepen. Net als in de rest van Nederland, heeft de oorlog diepe sporen nagelaten in het dorp en de omgeving.

Kustverdediging

Om de kustverdediging te versterken en mogelijke geallieerde invasies af te weren, werden er in de Wieringermeer veel verdedigingswerken gebouwd, waaronder bunkers. In de Wieringermeer zijn nog steeds verschillende Duitse bunkers te vinden. De bunkers werden gebouwd tussen 1940 en 1945 en dienden als schuilplaats voor de Duitse soldaten en hun uitrusting.

Een aantal bunkers in de Wieringermeer zijn tegenwoordig toegankelijk voor publiek, zoals de bunker aan de Oosterterpweg in Slootdorp en de bunker aan de Schagerweg in Middenmeer. Deze bunkers zijn gerestaureerd en ingericht als museum, zodat bezoekers een indruk krijgen van het dagelijkse leven in de bunker en de rol die de bunkers speelden in de verdediging van de Wieringermeer.

Naast de toegankelijke bunkers zijn er nog talloze andere bunkers in de Wieringermeer te vinden. Veel van deze bunkers zijn nog steeds afgesloten en kunnen niet bezocht worden. Sommige bunkers zijn inmiddels overwoekerd door de natuur, terwijl andere nog steeds goed zichtbaar zijn in het landschap.

Een aantal gebeurtenissen die tijdens de oorlog in Opperdoes plaatsvonden zijn:

  • Op 7 april 1945 vond er een bombardement plaats op een trein met Duitse troepen in de buurt van Opperdoes. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, waaronder veel burgers.
  • In september 1944 vond er een razzia plaats in Opperdoes en omgeving, waarbij zo’n 60 mannen werden opgepakt en afgevoerd naar kampen in Duitsland.
  • Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 leden veel mensen in Opperdoes en omgeving honger en kou. Voedsel was schaars en er was gebrek aan brandstof.
  • Na de bevrijding in mei 1945 werden verschillende feesten georganiseerd in Opperdoes en omgeving om de bevrijding te vieren.

Ome Cor

Net als in veel andere dorpen en steden in Nederland was er ook in Opperdoes verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verzet in Opperdoes bestond uit een groepje mensen die illegaal handelden en geheime informatie verzamelden en verspreidden.

Een bekend verzetsheld uit Opperdoes is Cornelis de Ruyter, ook wel bekend als “Ome Cor”. Hij was een melkveehouder uit Opperdoes en was actief betrokken bij het verzet in de regio. Zo hielp hij bijvoorbeeld onderduikers en bracht hij geheime berichten over.

Ook andere inwoners van Opperdoes waren betrokken bij het verzet. Zo werden er bijvoorbeeld wapens verstopt in de tuinen van mensen die sympathiseerden met het verzet en werden er illegale drukkerijen opgezet om verzetskranten te maken.

Het verzet in Opperdoes was echter niet zonder gevaar. Verschillende verzetsstrijders werden opgepakt en gevangengezet of geëxecuteerd. Zo werd Ome Cor in 1944 opgepakt en gevangengezet in concentratiekamp Neuengamme, waar hij omkwam.

Vandaag de dag worden de verzetsstrijders uit Opperdoes en omgeving nog steeds herdacht. Zo is er bijvoorbeeld een monument ter ere van Ome Cor op de begraafplaats van Opperdoes en wordt er jaarlijks op 4 mei tijdens de dodenherdenking stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de verzetsstrijders uit Opperdoes.

Al met al heeft de oorlog ook in Opperdoes diepe sporen nagelaten, zoals in veel andere plaatsen in Nederland. Vandaag de dag herinneren verschillende monumenten en herdenkingen aan de gebeurtenissen tijdens de oorlog.

Lees ook: Welke ‘Medemblikkers’ waren er fout in de Tweede Wereldoorlog, dossiers worden openbaar.