Excursie Braakpolder met natuurgids vanuit Rundveemuseum

AARTSWOUD – In samenwerking met Landschap Noord-Holland is er zaterdag 12 mei een natuurwandeling gepland naar de Braakpolder in Aartswoud. Vanaf 11.00 uur en 13.30 uur is de start van de wandeling vanuit het Rundveemuseum.

Foto: Hanneke de Boer

De excursie begint vanaf het Rundveemuseum met een wandeling van ongeveer anderhalf uur heen en terug Braakpolder. De Braakpolder heeft een hele lange geschiedenis en is na de Middeleeuwen ontstaan door een dijkdoorbraak waarbij een stuk land weggespoeld werd. Er ontstond een plas die na het droogmaken de Braakpolder werd genoemd. De natte omstandigheden trekken weidevogels aan en in de stukjes riet huist geregeld een roerdomp. Het poldertje aan de zuidzijde is ingericht als droge waterberging. Op momenten dat er heel veel regen valt kan hier tijdelijk water in worden opgeslagen. In het voorjaar is het land hier geel en paars van de grote ratelaar en rode klaver. Kieviten en grutto’s broeden in het voorjaar volop in de Braakpolder. De natuurgids zal je tijdens de wandeling alles over de flora en fauna vertellen.

Na terugkomst in het Rundveemuseum heb je alle tijd om daar uitgebreid een kijkje te nemen: een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor de ondergang worden behoed. Een museum vol leven, waar altijd iets te zien of te beleven valt. Er is een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijd.

Combi-tarief voor dit arrangement: Volwassenen: € 11,00; beschermers/donateurs Landschap Noord-Holland € 7,00 Kinderen van 4 t/m 12 jaar: €7,50; kinderen van beschermers/donateurs € 4,50. Twee tijden: van 11:00 uur tot 13:00 uur of van 13:30 uur tot 15:30 uur

Kaarten voor het combitarief zijn verkrijgbaar via de website van het Landschap Noord-Holland. Toegangskaarten voor bezoek alleen aan Rundveemuseum zie www.rundveemuseum.nl