Olympia’s Tour Medemblik-Medemblik, een happening die herhaling verdiend (video)

MEDEMBLIK – Menigeen in West-Friesland kent nog de legendarische Tweedaagse van Wervershoof om de Theo Koomenplaquette, die sinds kort in de VVW Kantine hangt. Gelukkig wist de gemeente Medemblik de organisatie te strikken om deze Olympia’s Tour hier te houden. 3 omlopen door het Oostelijk deel van West-Friesland. Over 3 omlopen, 2 grote en 1 kleine.

Er moest 145 km worden afgelegd door de ruim 250 renners. Onder hen ook de formatie van West-Frisia o.l.v. Tino Haakman zelf ook ooit een verdienstelijke renner. Na het startschot van Jan Burger vanuit het kasteel Radboud in Medemblik om 12:30 uur ging het na de neutralisatie 2 x mis en moest er 2 keer opnieuw worden gestart. Eerst op de dijk vlakbij het stoomgemaal en later in de straten van Onderdijk.

Tekst gaat verder onder de foto

Na Enkhuizen op de Zuiderdijk in Venhuizen was het peloton nog compleet. Pas na Oosterleek gingen er 2 renners van tussen Mike Bronswijk en de West-Frisia renner Tijs Dekker uit Oosthuizen. “We haalden wel 60 tot 70 km/h”, zei hij na afloop. Een scherprechter was er niet. Tijs Dekker werd uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner.

De laatste dagen was er wel veel wind, maar juist vandaag liet deze het afweten. Anders had je gelijk verschillende waaiers gekregen en was het op de kant gegaan, in wielertermen gesproken. De twee kregen gezelschap van Johan Ravnøyø (Noorwegen). En bouwden een voorsprong op tot wel bijna 2 minuten. Bij de 2e doorkomst in Onderdijk, richting de dijk naar Andijk, was het peloton de koplopers weer dicht genaderd. En bij de 2e doorkomst in Wijdenes was het peloton weer compleet.

Tekst gaat verder onder de foto

Voorbij Zwaagdijk Oost en richting Hauwert brak het peloton in drieën. Er ontstond een kopgroep van bijna 100 man.  Even voorbij de Finish gingen er 2 renners vandoor De Belg Lorenz van de Wynkele en de Deen Kristian Egholm. De 2 koplopers hadden nog slechts 5 seconden voorsprong op het peloton.

Voor het inrijden op de Overtoom in Medemblik sprintte Abma over de drie koplopers heen naar voren en won de eerste etappe van Olympia’s Tour. Morgen rijden de renners in en om en nabij Baflo in Groningen.