Naamgever Kasteel Radboud te zien tijdens Nieuwjaarsreceptie gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Op woensdag 10 januari van 19:30 tot 21:30 uur is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Medemblik. Deze vindt dit jaar plaats in dorpshuis De Vang in Benningbroek. Tijdens de nieuwjaarsreceptie kijkt burgemeester Michiel Pijl terug op het afgelopen jaar, maar ook vooruit naar 2024. Bijzonder tijdens deze nieuwjaarsviering is de aanwezigheid van één van de kunstschatten uit Medemblik, het portret van Koning Radboud.

Kunstcollectie

Het portret van Radboud is onderdeel van de kunstcollectie uit het voormalige stadhuis van Medemblik die op 1 september gestolen bleek te zijn. Naast het portret van Radboud ging het om portretten van prins Willem van Oranje, prins Maurits van Oranje, graaf Jan van Nassau, prinses/koningin Wilhelmina en om een Bijbelse vertoning. Ook werd er een barometer en een kroonluchter ontvreemd. Dit was een zware klap voor de gemeente maar ook voor betrokken kunstkenners en -liefhebbers uit de gemeente.

Lees ook: Oude stadhuis Medemblik al langer in gebruik als locatie voor illegale housepartys

Arthur Brand

De diefstal werd door de politie onderzocht en kreeg volle aandacht in de media. De gemeente loofde een geldbedrag uit voor de gouden tip die naar de kunst zou leiden. Uiteindelijk werden de schilderijen half oktober teruggebracht op het huisadres van kunstdetective Arthur Brand. De overige stukken zijn nog steeds vermist.

Lees ook: 37-jarige inwoonster Medemblik verdacht van betrokkenheid diefstal schilderijen oude stadhuis Medemblik

Nieuw onderkomen

Wethouder Jeroen Broeders voert gesprekken over een nieuw, goed beveiligd, onderkomen voor de schilderijen. Voordat het zover is, wordt gekeken of het mogelijk is om in ieder geval het portret van Radboud, maar bij voorkeur alle schilderijen, te restaureren. Voor nu worden belangstellenden eenmalig in de gelegenheid gesteld een blik te werpen op het portret van Radboud tijdens de nieuwjaarsreceptie. Kunstexperts zullen tijdens de bijeenkomst op meerdere momenten een presentatie geven over het werk. De receptie is voor iedereen toegankelijk.