MORGEN!: “Floppen coalitiebesprekingen zag je al van verre aankomen”

MEDEMBLIK – Het halsstarrig vast blijven houden aan het recycletarief terwijl je weet dat alle overige partijen in de gemeenteraad hier heel anders tegenaan kijken is Hart voor Medemblik funest geworden in haar poging om een nieuwe coalitie te vormen. Woensdagavond bracht Tjeu Berlijn, fractievoorzitter en oprichter van Hart voor Medemblik, het bericht naar buiten dat hij de stekker uit verdere besprekingen met het CDA, GemeenteBelangen en D66 had afgebroken omdat hij niet wilde tornen aan het recycletarief.

MORGEN!, ‘Dit zag je al aankomen’

Tom Beuker (MORGEN!)

In gesprek met Medemblik Praat zegt Tom Beuker, fractievoorzitter van MORGEN!: “Afgelopen woensdagavond werd bekend dat de coalitieonderhandelingen tussen Hart voor Medemblik, Gemeentebelangen, CDA en D66 zijn stukgelopen. Reden betrof het ‘breekpunt’ wat HVM had ingebracht omtrent het z.s.m. terugdraaien van het recycletarief. Hierin was weinig ruimte voor nuance of enig onderzoek naar de gevolgen/consequenties. De gevolgen zijn er namelijk wel degelijk, het gaat de gemeente tonnen kosten om dit beleid terug te draaien, onze inwoners worden geconfronteerd met een fors hogere afvalstofheffing en het is in strijd met ons landelijk beleid om het restafval te doen verminderen en hergebruik te stimuleren. Kortom het klinkt allemaal erg simpel, de realiteit is veel complexer. Uiteraard zien wij als MORGEN! dat het recycletarief nog niet bij iedereen in de bloedbanen zit en dat er een aantal praktische problemen moeten worden opgelost, hier wordt op het moment aan gewerkt en binnenkort ontvangt de raad daar voorstellen voor.

‘Desalniettemin is kostbare tijd verloren,’ aldus Beuker. ‘Er is zes weken lang door de vier partijen niet over de inhoud van de programma’s gesproken, maar alleen over het proces en het maken van procedureafspraken. Doodzonde in onze ogen en een gemiste kans. De problemen waar Medemblik mee kampt zijn namelijk huizenhoog, niet alleen het financiële huishoudboekje moet op orde, maar denk ook aan de traagheid omtrent de woningbouw in Medemblik en de ambtelijke organisatie die dringend versterkt moet worden om de dienstverlening op peil te houden.’

Alternatieve coalitie

Voor Tom Beuker is de oplossing simpel, wat hem betreft is het tijd voor een alternatieve coalitie. ‘Wij als MORGEN! willen daar over meedenken en doen, uiteraard met ons verkiezingsprogramma in de hand om Medemblik solidair, duurzaam, positief en toekomstgericht te houden. We zijn benieuwd naar de eerste stap van de formateur.

Wel aanschuiven maar wij werden niet serieus genomen

Tjeu Berlijn zegt in het NHD dat hij het vreemd vind dat partijen wel bij hem aanschoven maar dat ze het voorbehoud van Hart voor Medemblik over het recycletarief niet serieus werd genomen. Voor Berlijn en Hart voor Medemblik bleek dit een bittere pil te zijn.  Geert Mos, fractievoorzitter D66 laat weten dat hij het vreemd vind dat Hart voor Medemblik plotsklaps de onderhandelingen over een nieuwe coalitie heeft afgebroken, juist omdat er nog niets definitiefs was besloten over het recycletarief.

Lees ook: Coalitiebesprekingen Medemblik geflopt, Recycletarief blijkt breekpunt

De vraag is nu hoe nu verder. Gaan Berlijn nog een lijmpoging wagen of krijgt het CDA de kans om een college te gaan vormen. Het laatste lijkt de meeste kans te maken waardoor de kans op een progressief linkse coalitie niet lang meer op zich zal laten wachten. Het CDA zal dan samen met GemeenteBelangen, MORGEN! en D66, goed voor 16 van de 29 zetels, vier jaar lang een progressief beleid gaan volgen. Dan komt er na vele jaren een einde aan een centrumrechtse coalitie met als leidende partij de VVD in de gemeente Medemblik. Het ziet er namelijk, ondanks dat de VVD duidelijk naar het midden van het politieke spectrum aan het verschuiven is in Medemblik, niet uit dat de VVD de aankomende vier jaar weer zal plaats gaan nemen in een coalitie.