MORGEN!: concrete kansen om de bibliotheken in Medemblik te versterken

MEDEMBLIK – Te weinig animo vanuit de gemeenteraad voor werkbezoek aan de bibliotheken in Medemblik en daarom afgelast, is bij de fractie van MORGEN! niet goed gevallen. Afgelopen 12 mei jongstleden zou dit werkbezoek plaats gaan vinden maar, ondanks de aanmelding van vanuit MORGEN! van 2 deelnemers werd er toch besloten dit bezoek af te blazen.

Tom Beuker, fractievoorzitter van MORGEN! is hier niet blij mee, zeker gezien de ontwikkelingen binnen het bibliotheekwezen in Nederland waar volgens Beuker de nodige ontwikkelingen zijn die de bibliotheken concrete kansen geven om zich te versterken. Beuker: “Als MORGEN! vinden wij de bibliotheken een hele belangrijke voorziening en zijn dan ook voorstander van het verder door ontwikkelen van deze belangrijke voorziening.

Tom Beuker wil dan ook van het college weten hoeveel inwoners van de gemeente Medemblik gebruikmaken van de bibliotheken en hoeveel er lid zijn, en of het college op de hoogte is van het feit dat staatssecretaris Uslu voornemens is om tientallen miljoenen extra voor de bibliotheken in Nederland beschikbaar te gaan stellen wanneer de gemeenten met concrete plannen komen. De plannen kunnen sinds afgelopen week bij het ministerie worden ingediend.

Asschergelden

Beuker: “Zoals bekend is met de ‘Asscher gelden’ de bibliotheek in Wognum nieuw leven in geblazen. Deze gelden waren tijdelijk”. Beuker wil dan ook van de gemeente weten of er inmiddels zicht is op permanente middelen voor deze voorziening, en of het college voornemens is om samen met de Westfriese bibliotheken plannen te gaan indienen.

Beuker wijst hierbij naar de bibliotheken in Denemarken en Finland die gelden als een belangrijk voorbeeld voor de doorontwikkeling van de bibliotheek als informatiepunt, studiepunt, flexwerkplek, huiskamer, enz… . Beuker vraagt het college dan ook of er al een visie is van de Westfriese bibliotheken en/of het college om dit ook in de gemeente Medemblik te gaan versterken