Minder betonnen tuinen, meer inheemse planten in de tuinen.

MEDEMBLIK – De oproep om de tegels in tuinen om te ruilen voor planten zorgt voor een beeldverandering in de woonwijken in de gemeente Medemblik. Zo worden ook meer en meer inheemse planten gebruikt wat er weer voor zorgt dat de natuur in de woonwijken aan het herstellen is. Meer groen betekend ook lagere temperaturen, soms wel tot 5 graden lager dan in woonwijken waar weinig groen aanwezig is.

Maar veel groen zorgt ook voor een veel betere afvoer van regenwater, zeker na een periode van veel en overvloedig regen. De grond neemt de regen veel sneller op en houdt dit ook veel beter vast.

Inheemse planten een weldaad voor de natuur

Inheemse planten zijn soorten die op natuurlijke wijze in een specifiek gebied voorkomen, zonder menselijke interventie. Ze zijn onderdeel van het natuurlijke ecosysteem en spelen een belangrijke rol in het behoud van de biodiversiteit. Inheemse planten zijn aangepast aan de specifieke omgeving waarin ze voorkomen en zijn daardoor beter in staat om te overleven dan invasieve soorten.

Inheemse planten vormen de basis van de voedselketen voor vele soorten dieren, waaronder vogels, insecten en zoogdieren. Zij zijn ook van belang voor het evenwicht van het ecosysteem en voor de waterhuishouding, omdat ze regenwater opvangen en het in de grond vastleggen. Bovendien bieden inheemse planten bescherming tegen erosie, aangezien ze het grondoppervlak bedekken en voorkomen dat regenwater wegspoelt.

Inheemse planten zijn ook van groot belang voor volken en culturen die er sinds de oudheid op vertrouwen voor geneeskunde, voedsel en andere levensbehoeften. Veel inheemse plantensoorten bevatten medicinale eigenschappen en worden gebruikt om allerlei aandoeningen te behandelen. Bovendien zijn inheemse plantensoorten vaak een belangrijke bron van voedsel voor de lokale bevolking, die deze gebruikt om een divers en gezond dieet te garanderen.

Helaas zijn veel inheemse plantensoorten bedreigd door menselijke activiteiten, zoals ontbossing, landbouwontwikkeling en invasieve soorten. Het is daarom belangrijk om deze planten te beschermen en te conserveren, zodat ze voor toekomstige generaties beschikbaar blijven. Dit kan door beschermde gebieden aan te wijzen, door bewustzijn te creëren over de waarde van inheemse planten en door te werken aan het beheer van hun habitats.