Mieke Cotterink: ‘Kijk uit bij het kopen van tweedehands speelgoed’

WEST-FRIESLAND – ‘De tweedehandsmarkt is ‘booming’. Dit geldt voor meubels, kleding, maar ook voor speelgoed. Voor veel gezinnen is het bittere noodzaak, omdat ze simpelweg steeds minder te besteden hebben, maar voor een andere groep is het een bewuste keuze vanuit duurzaamheid,’ zegt Mieke Cotterink, expert kinderveiligheid van VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Bij de aanschaf of het (uit)lenen van tweedehands/gebruikt speelgoed zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste de staat van het materiaal. Kunststof speelgoed kan in de loop der jaren uitdrogen en verharden. ‘De kans dat het scheurt of breekt wordt dan groter. En gebroken kunststof kan lelijke snijwonden veroorzaken. Ook hout kan door ouderdom gaan splinteren of verlijmde delen kunnen losraken. Het is belangrijk om het speelgoed hierop te controleren,’ gaat Cotterink verder.

Ten tweede zijn de veiligheidseisen voor speelgoed in de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd. Bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van chemische stoffen in kunststof (PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC zacht te maken. Deze weekmakers bleken later schadelijk te zijn voor de gezondheid. Oud babyspeelgoed van zacht PVC wat een jong kind in zijn of haar mond stopt, zoals een rammelaar of bijtring, kan daarom beter niet meer gebruikt worden,‘ besluit Mieke Cotterink.

Controleer regelmatig het speelgoed

Maar, zegt Mieke Cotterink: ‘Regelmatig zie ik terugroepacties of waarschuwingen voorbij komen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waarbij het gaat over onveilig speelgoed. Twee weken geleden ging het om de houten kralenjungle van de Blokker. Er konden onbedoeld kralen loskomen, die een kind vervolgens kon inslikken met alle gevolgen van dien.’

Deze kralenjungle is door heel Nederland verkocht sinds eind september 2020, dat is dus bijna tweeënhalf jaar. Natuurlijk is het goed dat, zodra er een onveilige situatie gemeld wordt, het product teruggeroepen wordt. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ouders van jonge kinderen zich bewust zijn van de risico’s en regelmatig het speelgoed van hun kinderen controleren.

‘Check tijdens het opruimen van het speelgoed aan het eind van de dag of alles nog heel is, of er geen stukjes plastic afgebroken zijn, waardoor er scherpe randen of punten zijn ontstaan,’ aldus Cotterink. Maar controleer ook of er geen kleine onderdelen los kunnen komen. ‘Heel belangrijk bij elektronisch speelgoed, zit het batterijklepje nog goed dicht? En bij magnetisch speelgoed, zitten de magneten nog goed vast?

Een kleine moeite, maar het kan veel leed voorkomen.