Meldpunt Rookoverlast wil dat de gemeente Medemblik gaat handhaven op stoken op afval

MEDEMBLIK – Volgens het meldpunt zijn er mensen die een houtbranden/allesbrander hebben en daar ook afval in stoken iets dat niet is toegestaan maar waar niet op gehandhaafd wordt. Voor de gemeente Medemblik is handhaven op illegaal stoken van afval vrijwel onmogelijk, maar Meldpunt Rookoverlast wil dan dat er via buurtbemiddeling dit wordt opgelost.

In een brief aan de gemeenteraad van Medemblik schrijft het meldpunt: “In feite kiezen de politieke partijen voor de stoker. Die blijft onaantastbaar. In Duitsland werd er altijd een deel van het roet opgestuurd naar het lab door de schoorsteenveger. Immers bij gebrek aan controles krijg je misstanden. We krijgen schrijnende gevallen binnen. Immers er komen bij het verbranden van afval zeer giftige stoffen vrij. Wat is u bekend over de gezondheid van mensen als iemand stookt op afval? De meeste mensen durven er niets van te zeggen omdat ze hun buren er niet bij willen lappen. En de mensen die er wat van zeggen -zo blijkt op ons meldpunt- krijgen vaak te horen dat ze niet moeten zeuren.

Graag hoor ik van u of u ook een wetswijziging wilt gaan instellen om het afval verbranden in houtkachels te laten stoppen. Zo niet, wat denkt u wat de kosten van de gezondheid zullen zijn? Mensen kunnen niet altijd verhuizen. Het bereik van een afval stoker kan wel 500 meter bedragen. Dit terwijl buurtbemiddeling alleen maar gaat om je eigen buren.Houtrookbrochure