Meer risico op tekenbeet in de tuin dan gedacht

MEDEMBLIK – Teken, die de ziekte van Lyme en het TBE-virus kunnen veroorzaken, zitten niet alleen in het bos maar ook op een gazon, op terrassen met gras tussen de tegels en in borders. Dat blijkt uit onderzoek de Wageningen University & Research.

Dat je in de tuin gebeten kan worden, werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl. Het was alleen nog niet duidelijk waar je precies risico liep. Daarom organiseerde de universiteit van Wageningen een tekentelling in 30 verschillende tuinen verspreid over Nederland. In 70% van de tuinen werden teken gevonden, met een gemiddelde van zestien teken per 100 vierkante meter. In bossen komen nog altijd vier tot tien keer zoveel teken voor. Maar omdat tuinen intensiever worden gebruikt, neemt de kans op een beet daar toe.

Advies van Vereniging Eigen Huis

Wees alert op tekenbeten en controleer uzelf (en eventueel anderen) dagelijks als u op plekken bent geweest waar mogelijk teken zitten. Een teek heeft op het lichaam de voorkeur voor de liezen, oksels, achter de oren, bij de haargrens en bij de randen van uw ondergoed. Een tekenbeet is te herkennen aan een bultje waar je vaak nog een zwart puntje (de teek) ziet zitten. Haal de teek er met een tekentang uit met een draaiende beweging. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóór de teek is verwijderd, die kan dan nog infecties veroorzaken.

Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.

Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze de huiduitslag hebben gezien. Ook wordt een tekenbeet regelmatig over het hoofd gezien. Goed controleren op teken na bezoek aan het groen is daarom erg belangrijk.