Meer en meer weggebruikers rijden zonder rijbewijs en verzekering,

MEDEMBLIK – Het aantal mensen dat in het eerste half jaar van 2023 is aangehouden en niet in het bezit waren van een rijbewijs en/of verzekering van het voertuig is ten opzichte van de jaren hiervoor gestegen. Alleen al in de gemeente Medemblik werden 7 bestuurders betrapt op het rijden zonder een geldig rijbewijs of verzekering. Kijkend naar West-Friesland dat scoort Hoorn het hoogst wat onverzekerd en rijden zonder rijbewijs betreft, 30 bestuurders in het eerste half jaar van 2023.

Na Hoorn volgt Koggenland met 15 weggebruikers die reden zonder rijbewijs en/of verzekering. Drechterland 6 weggebruikers, Stede Broec 3 weggebruikers en Enkhuizen 4 weggebruikers die zich geen rijbewijs konden tonen of een verzekering hadden afgesloten voor hun vervoermiddel. Opmeer is een buitenbeentje, daar werden geen weggebruikers aangehouden in het eerste half jaar die geen rijbewijs hadden en/of geen verzekering hadden.

Volgens de politie is de grootste oorzaak de steeds minder wordende bereidheid om zich aan de verkeersregels te houden, met alle gevolgen van dien. Ook bij de kantonrechter, waar mensen die rijden zonder rijbewijs en/of verzekering, zich moeten verantwoorden, is een stijging van het aantal zittingen te zien.

Rijden zonder rijbewijs is strafbaar, en naast een forse boete die start bij € 340,00 en bij een tweede keer € 400,00 + 1 week hechtenis voorwaardelijk en bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken. Mocht je een ongeval veroorzaken als je zonder rijbewijs rijdt dan krijg je twee proces-verbalen. Eén proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs EN één proces-verbaal voor het maken van een ongeluk. De politie start dan een onderzoek naar wat er gebeurd is.

Straf rijden zonder verzekering

Op grond van artikel 30 Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) is het rijden zonder verzekering strafbaar. Dit is een overtreding. In dit artikel is hierop als straf een maximale hechtenis van 3 maanden en een geldboete van tweede categorie  € 4.100,- (2017) gesteld. Daarnaast kan een rijontzegging van maximaal 1 jaar worden opgelegd. Bij recidive binnen vijf jaar is dit zelfs een maximale rijontzegging van 5 jaar.