Medemblikker Rens Meester is vrijwilliger bij de brandweer: ‘Je blijft bijleren’

MEDEMBLIK – Rens Meester komt uit Medemblik en is 39 jaar. Daarvan zit hij er inmiddels 27 bij de brandweer. Van zijn twaalfde tot en met zijn zeventiende bij de jeugdbrandweer, vanaf zijn achttiende jaar als manschap. Vervelen heeft het nog geen seconde gedaan. “Alles is elke keer weer anders. Je leert voortdurend bij.” zegt Rens in gesprek met de Veiligheidsregio

Hij kreeg de brandweer met de paplepel ingegoten, zegt Rens. “Mijn vader heeft 35 jaar bij de brandweer gezeten, mijn oom zat erbij en mijn tweelingbroer Rory en ik zijn vanaf de eerste dag samen opgetrokken. Het was bijna onderdeel van onze opvoeding. Als vroeger de pieper van mijn vader ging, dan stonden we te popelen om te gaan kijken. Niet te houden waren we soms. ‘Wel voorzichtig zijn, hè’, zei onze moeder dan.

Het maakt je sociaal completer en dat betaalt zich uit in het dagelijks leven

Rens Meester

Pluimage

Ook een mooi aspect aan de brandweer vindt hij: je werkt er samen met mensen van hele diverse pluimage. “De een is ICT’er, de ander zit in botenonderhoud, weer een ander werkt in de bouw of op het land. En allemaal hebben ze specifieke kennis van hele verschillende dingen, wat altijd weer van pas komt. Het is een beetje de samenleving in het klein.

Op persoonlijk vlak zorgt de brandweer voor Rens ook voor het nodige tegenwicht. “Ik heb een drukke, commerciële baan, waarin veel draait om geld verdienen. Ik vind het prettig mezelf naast mijn werk belangeloos in te zetten voor de mensen om mij heen en de lokale gemeenschap. Helpen het dorp veilig te houden, bij nacht en ontij klaarstaan en iets voor een ander kunnen betekenen. Ik vind het heel waardevol.

Samenwerken

Natuurlijk: bij de brandweer zitten kost tijd. Eenmaal per week oefenen, buiten werktijd paraat staan. “Maar je krijgt er ongelooflijk veel voor terug. Mensen staan door sociale media en de technologie steeds verder van elkaar af. De brandweer staat juist voor elkaar opzoeken, samenwerken, samen dingen doen. Dat maakt het heel mooi. Wij vormen juist daardoor ook een hele hechte ploeg.

Daarnaast heeft de brandweer een completer mens van hem gemaakt. “Als je zo’n tijd bij de brandweer zit, dan maak je onvermijdelijk ook heftige gebeurtenissen mee. Je leert onder hoogspanning beslissingen nemen en snel schakelen. Maar je leert ook hoe anderen op jou reageren onder spanning en stress. Je leert beter communiceren en je wordt veel meer een teamspeler. Het maakt je sociaal completer en dat betaalt zich uit in het dagelijks leven. Ik vind het een hele rijke ervaring.”

Eén gedachte over “Medemblikker Rens Meester is vrijwilliger bij de brandweer: ‘Je blijft bijleren’

Reacties zijn gesloten.