Medemblikker ondanks enkelband onvindbaar


MEDEMBLIK – Een 40-jarige man uit Medemblik die eerder dit jaar bij zijn vervroegde vrijlating een enkelband om kreeg om te controleren of hij ’s avonds volgens afspraak thuis bleef is ondanks die maatregel onvindbaar. Dat bleek woensdag tijdens een zitting van de politierechter in Haarlem.

Medemblikker P.B. werd in Slovenië tot drie jaar cel veroordeeld, omdat hij in januari vorig jaar vijftien vreemdelingen het land in smokkelde. Slovenië en Nederland bereikten naderhand een akkoord dat B. de rest van zijn straf in ons land mocht uitzitten.

Daarom werd hij afgelopen voorjaar naar Nederland overgeplaatst. In september werd hij vervroegd vrijgelaten op voorwaarde dat hij aan een speciaal programma zou meedoen dat hem begeleidde op zijn terugkeer in de samenleving.

Volgens de reclassering heeft de man daar onvoldoende aan meegedaan. Hij zou geregeld de regels hebben geschonden door niet te melden dat hij ziek thuis was. Naderhand ging het helemaal mis toen B. niet kwam opdagen voor een afspraak. Hij bleek onvindbaar.

Dat is ook nu nog het geval, zo meldde de raadsman van de Medemblikker. Waar de man uithangt is onbekend, zo zeiden ook de drie aaanwezige medewerksters van de reclassering.

Voor de officier van justitie lag de zaak heel helder. Hij stelde simpel vast dat B. er ‘gewoon’ tussen uit is gepiept. De aanklager vond daarom dat de Medemblikker om die reden nog eens zes maanden terug moet naar de cel.

De advocaat mocht geen verweer voeren, omdat hij niet door zijn cliënt was gemachtigd. De rechter besloot daarop het voorstel van de officier te volgen en B. voor een half jaar terug te sturen naar de gevangenis.