Dijklander Ziekenhuis breidt keuzehulp verder uit

HOORN – Elke behandeling heeft voor- en nadelen. En iedere patiënt is anders. Wat de beste behandeling is, verschilt per patiënt. Het Dijklander Ziekenhuis biedt ondersteuning aan patiënten bij het maken van die keuze met de PATIENT+ keuzehulp. Het aantal keuzehulpen kan nu verder worden uitgebreid, dankzij een nieuwe koppeling tussen het elektronisch patiëntendossier van het Dijklander Ziekenhuis en het systeem van PATIENT+. De zorgverlener kan nu de ingevulde keuzehulp via het dossier inzien en direct tot de kern komen tijdens een afspraak.

Wat doet een keuzehulp?

Een keuzehulp is een digitaal hulpmiddel dat ondersteunt bij Samen Beslissen. De patiënt ontvangt informatie over zijn diagnose en alle behandelingen die mogelijk zijn. Hij leert welke voordelen en nadelen elke behandeling heeft. Ook stelt een keuzehulp een aantal vragen die inzicht geven in de persoonlijke voorkeuren en situatie van de patiënt. En de keuzehulp toetst of de patiënt de informatie heeft begrepen. In het Dijklander Ziekenhuis gebruiken we al enige tijd keuzehulpen voor een verzakking, hevig menstrueel bloedverlies of osteoporose. Dankzij de koppeling worden de keuzehulpen nu ook verder uitgebreid voor andere aandoeningen.

Hoe ondersteunt een keuzehulp?

Na het invullen van de keuzehulp ontvangt de patiënt een samenvatting van de resultaten. De patiënt kan de informatie nalezen en desgewenst bespreken met zijn naasten. Ook de behandelaar ontvangt de samenvatting. Op die manier zijn de patiënt en de behandelaar beide goed voorbereid op het consult. Samen beslissen zij welke behandeling het beste past bij de patiënt. Daardoor is de patiënt meer tevreden of zijn keuze en houdt zich beter aan de voorgeschreven therapie.

Meer weten?

Meer weten over Samen Beslissen met keuzehulpen? Neem dan eens een kijkje op de website van PATIENT+: patientplus.info. Of kijk voor een overzicht van keuzehulpen op keuzehulp.info.