Medemblikker Cor Kistemaker raapt zwerfvuil om iets terug te doen voor de gemeente

MEDEMBLIK – Cor Kistemaker (72, volgende week 73) woont in Medemblik, gaat elke morgen vroeg op pad en kijkt zijn ogen uit. De vorige dag alle zwerfvuil opgeruimd en het is weer een zootje. De Nieuwstraat van Medemblik moet een visitekaartje zijn voor winkelde inwoners, maar ook dagjesmensen en toeristen. “En dat is het op deze manier niet”, zegt Cor.

De Medemblikker raapt zwerfvuil om iets terug te doen voor de gemeente. “Ik vind dat als de gemeente zoveel voor je doet, een eigen parkeerplaats, een traplift, een scootmobiel en een taxi als ik die nodig heb, dat ik ook wat terug kan doen.”

Lichamelijk beperking

Cor zit in een scootmobiel omdat hij 29 jaar geleden als scheidsrechter volledig in elkaar is geslagen door voetballers. “Er was nog maar een minuut te spelen en ik floot voor een overtreding. Blijkbaar waren ze het er niet mee eens en ik werd wakker in het ziekenhuis. Ik was compleet in elkaar geslagen. Het heeft heel lang geduurd voordat ik weer mentaal sterk genoeg was om de straat op te gaan. Zodra het licht wordt, ga ik aan de slag. Ik kan niet blijven zitten, dat geeft teveel pijn. Ik moet bezig zijn en op deze manier kan ik wat terug doen voor mijn gemeente.”

Elke dag een troep

De Nieuwstraat in Medemblik is elke dag het beginpunt van de zwerfvuilraper. “Ik ging afgelopen dinsdag 7 juni rond 04.30 uur naar de binnenstad. Toen was alles nog schoon, dus ik reed door naar de dijk. Een uur later was ik terug en het was weer één grote bende. Zakken met luiers en nog veel meer. De kraaien trekken het open en zorgen ervoor dat het verspreid wordt over de hele winkelstraat. Het is echt niet normaal. Soms denk ik wel eens bij mezelf: de mensen gooien het bewust neer, misschien wel met het idee dat die ‘ouwe’ het toch ophaalt. Laatst vond ik weer een berg vuil en daar vond ik een adres in. Toen heb ik het zo op de stoep van de dader gezet, met het adres geplakt op de deur.”

Lekke band

Cor zijn scootmobiel lag enkele weken geleden in de prak. Hij werd aangereden vlakbij de Kwikkelse brug. “Ik had woensdag 8 juni een lekke band. Toen heb ik mijn scootmobiel voor reparatie gebracht en gelukkig is die snel weer gemaakt. Ik kan niet zonder, ik heb die afleiding nodig om mijn dag door te komen. Ik raap niet alleen in de stad Medemblik, maar ga ook de dijk over. Je wilt niet weten hoeveel zakken ik per week ophaal aan vuil. De mensen hebben geen idee wat voor milieuramp ze veroorzaken als er geen zwerfvuilrapers zijn om het weg te halen. Als alle vuil blijft liggen, komt er toch niemand meer naar onze stad. De cruiseschepen, mensen met de stoomtrein, die maken gelijk rechtsomkeer als het zo’n bende is.”

Waardering

Ondanks dat Cor het ‘een gebed zonder end’ vindt, blijft hij vuil rapen. “Laatst was ik bij de moskee, ze hadden een feestje. Veel rommel natuurlijk, maar ik raapte de boel op. Komt er een Turks meisje naar mij toe: ‘meneer, dat vuil is toch slecht voor het milieu”, waarop ik antwoordde dat het zo is. Als je nu naar de moskee gaat, ziet alles er piekfijn uit. Ze hebben er gelijk wat mee gedaan. Een tijd geleden reed een Duitser mij voorbij. Hij stopte en zei: ‘ik waardeer het enorm wat je doet, elke dag zie ik je hier rapen. Hier heb je een tientje voor een bak koffie en gebak’. Dat is toch heel leuk? Zelfs een jonge gozer op een brommer, die mij voorbij scheurde op de dijk, stopte en zei: meneer, ik moet u zeggen dat ik het geweldig vind wat u doet’. Kijk, dat zijn de dingen die mij besluiten om door te gaan.”

Landswerf is een bende

Bij het Landswerf in Medemblik worden vele vuilniszakken neergegooid. “Ook al is net de vuilniswagen geweest, de vuilniszakken liggen weer op een grote hoop”, zegt Cor Kistemaker. “En ook al raap ik elke dag het zwerfvuil op, het blijft een bende. De kraaien trekken het open en daarna slaan de ratten hun slag. Er lopen hele grote ratten, het lijken wel katten. Als de mensen zien hoeveel ratten daar ‘s avonds rondlopen, dan bedenken ze zich wel. Het is schadelijk voor de gezondheid. Het trekt alleen maar meer ongedierte aan.”

Grootgebruikers

De gemeente Medemblik heeft per 1 januari het recycletarief ingevoerd. Ze wil dat mensen bewust worden hoeveel afval zij produceren. En is het niet zo dat mensen die heel veel spullen kopen, ook een aanbieding aan de weg of in de vuilcontainer kunnen betalen? Grootgebruikers betalen het meest, toch? Voor extra restafval moeten de inwoners dus betalen. Om gelijk te blijven met het vorige tarief, kan men een aantal keer restafval per jaar aanbieden. Goed scheiden, betekent minder restafval. Kijk eens op www.medemblik.nl als je denkt dat je in aanmerking komt voor kwijtschelding. Of bel op en vraag naar de mogelijkheden.

Misschien moeten mensen anders denken? We gooien van alles weg, goede grondstoffen worden waarschijnlijk in de toekomst schaars. En recyclen kost minder dan grondstoffen winnen. Dus in plaats van weggooien, verzamelen inwoners grondstoffen. Een hele andere kijk op het geheel en te vinden op www.milieucentraal.nl.

Blijven inzetten

Cor Kistemaker blijft zich in elk geval inzetten om zoveel mogelijk zwerfvuil te rapen. En met hem een heel team van vrijwilligers in heel veel kernen in Westfriesland. Mensen die hart hebben voor de samenleving en mensen bewust willen maken om ook zoveel mogelijk te doen om zwerfvuil tegen te gaan. “Als we alles laten liggen, dan leven we binnenkort in één vieze afvalhoop”, besluit Cor.