Medemblik reageert op dreigement KOZP, ‘hier enkel roetveegpieten of kleurpieten’

MEDEMBLIK – De brief van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) was voor heel veel mensen aanleiding om hun woede te uiten op de sociale media, van opwachten bij Opperdoes, tot het kopen van grote hoeveelheden eieren om KOZP-demonstranten daar mee te gaan bekogelen.

Of het zover gaat komen is onduidelijk, wel is duidelijk dat de de gemeente Medemblik zich niet herkent in de beschuldigingen aan het adres van de gemeente en de organisaties die de intochten organiseren in de gemeente Medemblik.

Lees ook: KOZP dreigt met acties in Medemblik om Zwarte Piet

In een reactie laat de gemeente Medemblik weten dat: “De maatschappelijke opvattingen rondom ‘Piet’ zijn veranderd. Daarom zijn er in de loop der jaren steeds meer veranderingen aan de intochten doorgevoerd, ook in de gemeente Medemblik. Dit proces verloopt niet overal op dezelfde wijze en in hetzelfde tempo. Dit proces vindt in eerste instantie plaats in onze kernen zelf en bij de organisaties die de intochten organiseren. Er wordt niet eenzijdig vanuit de gemeente bepaald wat de kleur moet zijn. Wel hebben we contact met de comités en voeren zo nodig het gesprek hierover. We herkennen het beeld dat KOZP schetst niet.

We hebben elf intochten in onze gemeente en deze hebben een verandering doorgemaakt in de afgelopen jaren. Bijna alle organisaties hebben ons gemeld dat ze nu volledig werken met roetveeg en/of kleurpieten en dus niet meer met ‘Zwarte’ pieten. Van een paar organisaties is deze informatie nog niet compleet. Zij hebben tot nu toe een mix van donkere en roetveeg/anders gekleurde pieten toegepast. Overigens zien we de intochten in de gemeente Medemblik niet als uitzondering hierin. Vergelijkbare veranderingen zijn de afgelopen jaren op vele plekken in het land doorgevoerd.

Lees ook: Sfeervolle lichtjesintocht Sinterklaas in Medemblik 18 november 2023