KOZP dreigt met acties in Medemblik om Zwarte Piet

MEDEMBLIK – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 – 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Tijdens het herdenkingsjaar staan we stil bij de gezamenlijke geschiedenis en de doorwerking en impact hiervan op verschillende gemeenschappen. Anti-Zwart racisme, racisme gericht op Zwarte Nederlanders, is hier een voorbeeld van. Anti-Zwart racisme vindt plaats in alle segmenten van onze samenleving, onder andere in het onderwijs, op de woningmarkt, in de zorg, in de sport, in de media en in de opvoeding. Voorafgaand aan het herdenkingsjaar boden de regering en de koning excuses aan voor het slavernijverleden, maar zonder daden zijn excuses betekenisloos.

Oproep

Kick Out Zwarte Piet doet daarom een dringend beroep op de burgemeester van de gemeente Medemblik om juist in dit herdenkingsjaar in actie te komen voor een toekomst waarin geen ruimte is voor institutioneel racisme en geen ruimte is voor Zwarte Piet, een zeer zichtbare vorm van antizwart-racisme.

Zwarte Piet verandert

De afgelopen jaren is er steeds meer bewustwording gekomen over discriminatie en racisme in Nederland. Er wordt ook vaker aan gemeenten, bedrijven en scholen gevraagd hoe zij hiermee omgaan. Zoals u ongetwijfeld weet, verdwijnt Zwarte Piet op steeds meer plekken. Ook al zijn er nog Nederlanders die vinden dat Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest hoort, steeds meer Nederlanders (inmiddels twee derde) en instanties onderschrijven dat Zwarte Piet bijdraagt aan stereotypering, discriminatie en racisme tegen Zwarte Nederlanders.

Geen racisme meer in gemeente Medemblik

In een brief aan Burgemeester Pijl van de gemeente Medemblik schrijft KOZP: ‘Uw gemeente is een van de laatste plekken in Nederland waar Zwarte Piet nog gedoogd wordt. Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische en stereotype beelden worden geconfronteerd die hun zelfbeeld aantasten. Een burgemeester moet er voor alle burgers zijn en dient racisme in de openbare ruimte te bestrijden. Het is niet langer acceptabel dat een burgemeester een intocht bijwoont en/of toestaat die veel mensen discrimineert. Zwarte Piet en het anti-Zwart racisme van vandaag de dag kunnen niet los worden gezien van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden en de denkbeelden die in deze context zijn ontstaan.

Mooie woorden

KOZP roept onze burgemeester daarom dringend om tijdens dit herdenkingsjaar het verschil te maken door de doorwerking van het Nederlands slavernijverleden in uw gemeente aan te pakken met beleid en daden in plaats van met mooie woorden of stilte.

Acties

KOZP zegt graag mee te denken over deze moedige en belangrijke stap. “Bij het uitblijven van een toezegging of tastbare verandering zijn wij voornemens om in uw gemeente te protesteren. Protesteren is voor ons slechts een middel en geen einddoel. We protesteren niet als we erop kunnen vertrouwen dat u anti-Zwart racisme niet langer toestaat tijdens intochten in uw gemeente en op andere momenten. Veel gezinnen en jonge kinderen rekenen op uw daadkracht in dit bijzondere herdenkingsjaar en zijn u bij voorbaat dankbaar.” aldus KOZP

Foto: Pascal van As

10 gedachten over “KOZP dreigt met acties in Medemblik om Zwarte Piet

 1. Sint-Nicolaas afschaffen, want bij Intratuin is het nu al kerstmis. Maarja dan zal de partij van de dieren weer opstaan vanwege de rendieren die door de lucht vliegen. Alles Satirisch bedoeld hoor of zoals Paul de Leeuw altijd zegt: “Cabaret”. . Waarom is Zwarte Piet zwart? Gewoon, omdat ie nier herkenbaar wil zijn. Niks racistisch en begrijpelijk. Wij hebben al Negerzoen en vele andere uitdrukkingen afgeschaft. OK dan wil ik ook niet meer in het buitenland “Kaaskop” worden genoemd.

 2. Is KOZP bij de laatste intochten geweest? Ik wel. Ook nog gedurende de hele intocht…. en alleen maar roetveeg pieten gezien

 3. Ja Jan, ik vind het als linkse rakker verbijsterend simpel zoals hier weer een stok om mee te slaan aan populistisch rechts wordt gegeven.
  Na gender-neutrale wc’s, plastic zakjes, gasloos bouwen en deze zwarte pieten discussie zie je dat veel kiezers die eigenlijk gematigd zijn naar extreem/populistisch rechts opschuift terwijl de oplossingen (zoals de doorrekeningen van het CPB ook laten zien) echt op links liggen.
  Zeker in Medemblik, met zijn sociale samenstelling zoals die is, zouden inwoners massaal op links moeten stemmen. Helaas hoor ik in de kringen, die het meest profiteren van onze sociale voorzieningen, heel vaak de namen FvD, BBB, PVV of Omzigt vallen.
  Ik schaam me ervoor en wordt er ook verdrietig van hoe slecht links haar inhoudelijke boodschap (en de grote voordelen daarvan) verkoopt en hoe makkelijk ze weer stokken om mee te slaan weg geven…

 4. De linkse partijen laten de staatsschuld enorm groeien, en jagen ze de multinationals het land uit. En dan ?

 5. Nou laat nu de harde kern van medemblik maar zien en dump dat zootje KOZP in het IJsselmeer!!! Op z.n Volendams het is continu het zelfde gezijk . De meeste mensen respecteren de gekleurde medemens . Alleen dit zootje ongeregeld naait alles weer op . Draai het eens om respecteren zij wel de blanke medemens ? Knijterhard aanpakken.

Reacties zijn gesloten.