Medemblik leent weer geld uit voor startersleningen, 28 leningen van maximaal 35.000 euro

MEDEMBLIK – De gemeenteraad heeft opnieuw geld ter beschikking gesteld voor het uitgeven van startersleningen. Met dit bedrag kunnen 28 leningen verstrekt worden met een maximaal bedrag van € 35.000. Het aantal verstrekte startersleningen is het afgelopen jaar toegenomen.

De starterslening is gekoppeld aan de NHG-grens. Daardoor komen ook bij stijgende huizenprijzen starters in aanmerking voor een starterslening. De starterslening heeft een zogenoemd revolverend  karakter. Dat betekent dat de gelden die de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) ontvangt uit rente en aflossing weer ingezet worden voor nieuwe startersleningen. De SVn draagt namens de gemeente Medemblik zorg voor de uitvoering van de starterslening.

Waar werkt het?

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. De hoogte van een starterslening bedraagt maximaal €35.000.
Ook heeft deze lening gunstige voorwaarden. Zo betaalt u de eerste drie jaar geen maandlasten. Na drie jaar gaat u rente en aflossing betalen. Ook mag u de starterslening, of een deel daarvan op ieder moment boetevrij aflossen.

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden om een starterslening aan te kunnen vragen zijn als volgt:

  • u gaat voor de eerste keer een nieuw of bestaand huis kopen
  • de woonlasten zijn net te hoog zijn voor uw inkomen
  • de woning staat in de gemeente Medemblik
  • u gaat zelf in de woning wonen
  • de koopsom is niet meer dan € 355.000 kosten koper (inclusief meerwerk, verbeterkosten en duurzaamheidsinvesteringen)
  • bij het meefinancieren van energiebesparende maatregelen mag de kostengrens maximaal € 376.300 zijn
  • zonder de starterslening kunt u de woning niet kopen
  • de starterslening wordt niet verstrekt voor een recreatiewoning

Hoe vraag je een starterslening aan?

Via Starterslening aanvragen kunt u met een DigiD een aanvraag voor een starterslening doen. U hebt hiervoor een getekend voorlopig koopcontract nodig. Als u aan voorwaarden van een starterslening voldoet volgens de verordening Starterslening gemeente Medemblik (2018), ontvangt u een toewijzingsbrief. Met deze toewijzing kan de aanvraag in gang gezet worden bij de SVn.