Medemblik had de beste papieren voor de hoofdkerk, Onderdijk was goede 2e.

MEDEMBLIK – Pastor Jan van Dril van de Martinuskerk in Medemblik had een vooruitziende blik toen hij in september 2022 al tegen deze website vertelde dat de Martinuskerk de beste papieren had om de hoofdkerk te worden, al moest nog wel gedegen rekening worden gehouden met Onderdijk.

De kerken in Wervershoof, Andijk en Zwaagdijk-Oost maakten vanwege de staat van onderhoud en de hogere energiekosten een stuk minder kans om hoofdkerk te gaan worden. Dat Onderdijk het toch niet is geworden komt enkel door het ontbreken van de bijgebouwen, in Onderdijk staat zelfs het huis naast te kerk in de verkoop.

De toekomst van de 4 overige kerken is nog ongewis, dat de kerk in Wervershoof blijft staan is wel een feit, het is een monument, en ook zullen in de vier kerken nog gewoon uitvaarten en huwelijken worden gehouden. Maar in de (nabije) toekomst zullen de vier kerken waarschijnlijk in handen gaan komen van projectontwikkelaars die er appartementen in gaan vestigen, waarbij de 25/25/50 of 30/30/40 regel zal worden toegepast.. 25(30)% sociale huur 25(30) goedkope koop en 50(40)% vrije verkoop.

Ondertussen komen vanuit Zwaagdijk-Oost nu ook geluiden dat zij zich willen gaan afscheiden van de parochie om zo sluiting te voorkomen. Of dit een aanzet gaat worden dat de hele parochie uiteen gaat vallen is onduidelijk. De kerkgangers in Wervershoof zijn er wel klaar mee, die willen dat de kerk gewoon openblijft. Volgens velen zullen vooral de ouderen de weg naar Medemblik niet gaan maken, al is het ook andersom zo als Wervershoof de hoofdkerk zou zijn geworden. Dan hadden de ouderen van de vier andere kernen naar Wervershoof moeten reizen.

Pastor van Dril zelf is blij dat de Martinuskerk de hoofdkerk is geworden, zeker gezien dat de kerk ook een eigen wijkgebouw heeft, de Sint Pieter, waar veel verenigingen gebruik van maken omdat Medemblik een eigen dorpshuis ontbeert.

Eén gedachte over “Medemblik had de beste papieren voor de hoofdkerk, Onderdijk was goede 2e.

  1. Weer gaat alles naar Medemblik, fijn zo’n fusie. Klote gemeente. Waardeloos bestuur. We hadden beter met Drechterland kunnen fuseren. Alles gaat dicht in Wervershoof, straks sluiten ze de schoof ook nog

Reacties zijn gesloten.