Medemblik adopteert 14 namen Nationaal Holocaust Namenmonument

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik adopteert 14 namen van Joodse oorlogsslachtoffers die vermeld staan op het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het gaat om inwoners uit de huidige gemeente Medemblik die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Met het adopteren van deze namen eert de gemeente haar eigen Joodse oorlogsslachtoffers en steunt ze het Namenmonument.

In september 2021 is in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Dit namenmonument kan gesteund worden door één of meerdere namen te adopteren. Met de opbrengst hiervan worden educatieve projecten en nieuwe stenen gefinancierd. Voor de gemeenteraad was deze ontwikkeling aanleiding om opdracht te geven aan het college om de 11 namen van reeds bekende Medemblikse inwoners te adopteren en daarnaast onderzoek te doen naar meer namen.

Onderzoek naar namen

Op het namenmonument staan 11 namen van mensen die van geboorte afkomstig zijn uit de huidige gemeente Medemblik. Na onderzoek in de archieven van Westerbork en het Westfries Archief zijn er nog 3 namen bijgekomen waarmee het aantal op 14 is gekomen. De gemeente ontvangt voor elke naam een certificaat en betaalt hier € 700,- voor. Dit wordt bekostigd uit de Stichting Leven in Vrijheid.

Certificaten naar Oorlogsmuseum

Tijdens het 80e herdenkingsjaar in 2025 draagt de gemeente de adoptieformulieren over aan het Oorlogsmuseum in Medemblik zodat ze tentoongesteld kunnen worden. Daarnaast zal de adoptie van de 14 namen onder de aandacht worden gebracht op scholen en binnen educatie- en cultuurprogramma’s zoals De Gouden Nacht. Burgemeester Michiel Pijl: “Het is belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Deze 14 mensen zullen voor altijd onderdeel blijven van onze Medemblikse geschiedenis.”