Lodge61 het nieuwe onderkomen van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick

MEDEMBLIK – Vanwege de verkoop van het Weeshuiscomplex aan de Torenstraat moest de Oudheidkundige Vereniging Medenblick (OKV) haar onderkomen daar noodgedwongen verlaten. In het Poortgebouw was niet alleen de dependance van het museum gevestigd, maar ook vonden daar bestuursvergaderingen plaats en werd het archief bewaard. Door de verkoop kwam hier na 28 jaar een einde aan. Datzelfde gold voor het gebruik van de zolder van het hoofdgebouw als opslagruimte.

Lees ook: Weeshuis Medemblik verkocht, nieuwe eigenaar gaat er appartementen in realiseren

In diverse gesprekken met het bestuur van de stichting Hervormd Weeshuis, die overigens in een goede sfeer verliepen, hebben wij er alles aan gedaan om te kijken of wij daar toch niet konden blijven”, laat voorzitter Ton Pronk weten. “Maar het uitgangspunt van het bestuur was uiteindelijk verkoop van het gehele object. De nieuwe eigenaar heeft andere plannen met het Poortgebouw en er was geen ruimte voor ons om daar het gebruik van te maken. De grote vraag, die vervolgens opdoemde, was: waar kunnen we een geschikt onderkomen vinden? Niet alleen voor de dependance van ons museum, maar ook waar we een deel van onze collectie kunnen tentoonstellen en opslag voor de objecten.

Na een artikel in de Medemblikker kwam er een hoopvolle reactie. Kom eens langs om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. De afspraak was snel gemaakt met Lodge 61. Voormalige boerderij van de gebroeders Groot aan de Brakeweg. “Eigenaar Inge Kuyt is zeer geïnteresseerd in historie. Haar wens is om met Buitenplaats Medemblik, samen met de andere Medemblikker musea,invulling te geven aan een dagprogramma in Medemblik. Hier past de dependance van ons museum met zijn verschillende onderdelen uit de historie van de stad naadloos, een voortzetting van de expositieruimte in het Poortgebouw. Er komt nog een officiële opening. Voor de collectie van het Stadsmuseum in het voormalige stadhuis hebben wij nog geen bestemming. Maar wij staan open voor suggesties voor een geschikte locatie in de binnenstad”, zegt Ton hoopvol.