Lintje voor natuurliefhebbers Gerard en Ria de Graaf

MEDEMBLIK – Gerard en Ria de Graaf – Roelofs uit Medemblik zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje -Nassau. Burgemeester Michiel Pijl reikte de onderscheidingen aan het echtpaar uit na afloop van de jaarvergadering van het IVN afd. West-Friesland, 19 maart in het Streekbos Paviljoen. Gerard de Graaf(78) en Ria de Graaf-Roelofs (70) zijn nauw verbonden bij het Egboetsterrein en het Natuureducatiecentrum het Egboetje aan de Liederik in Oostwoud.

Foto: Marcel Rob

Samen maken zij, met veel passie, werk van natuureducatie. De twee vrijwilligers zetten zich in voor natuurwerkdagen, inventarisatieochtenden en natuurexcursies in en om Het Egboetje. Voor volwassenen én kinderen coördineren en organiseren ze de activiteiten namens het Instituut voor Natuureducatie IVN West-Friesland. Gerard de Graaf onderhoudt het terrein en het gebouw, onder toezicht van het Recreatieschap Westfriesland. In totaal 35 vleermuis-, bijen- en vogelkasten én een insectenhotel timmerde hij, waarvan het merendeel is te vinden in de Egboet. Daarnaast houdt De Graaf zich bezig met het onderhoud van gereedschap en machines.

Ria de Graaf zet zich in voor de opleiding van natuurgidsen. Zij coördineert en begeleidt de lente-, bijen-, bomen-, herfstexcursies en de kabouterwandeling. De hut van wilgentakken en de kabouterwandelingen zijn populair bij kinderen. Het stel is betrokken bij de jaarlijkse NL Doet-dag waarbij verschillende scholen ‘knotactief’ helpen bij het wilgenknotten. Samen organiseren zij tentoonstellingen in het Egboetje en houden hier de voorraden bij.

Voor hun verhuizing naar Medemblik in 1998 was Gerard de Graaf in Achthuizen actief bij onder meer het clubhuis, de ambulancedienst, als begeleider van mensen met een beperking tijdens Lourdesreizen, als persoonlijke buddy van kinderen en volwassenen met epilepsie tijdens de vakantieweek. Echtgenote Ria was actief voor de Sinterklaasvieringen op school en bij de EHBO-vereniging.

Eén gedachte over “Lintje voor natuurliefhebbers Gerard en Ria de Graaf

Reacties zijn gesloten.