‘Adoptiegroen’ in de gemeente Medemblik, wijktuinen en groenparticipatie

MEDEMBLIK – Afgelopen 9 november 2023 nam de gemeenteraad de motie ‘pilot ontwikkeling wijktuinen en groenparticipatie in de gemeente Medemblik’ aan. Ook heeft de gemeenteraad het Groenstructuurplan vastgesteld waarin wordt verwezen naar spelregels voor adoptiegroen. Om de pilot van groene initiatieven en wijktuinen tot een succes te maken heeft de gemeente Medemblik spelregels opgesteld en daarnaast zal de gemeente Medemblik per initiatief/groenproject een beheerovereenkomst sluiten met de initiatiefnemers.

Wel is er een kanttekening, dat is wanneer de pilot terugkomt bij beheer en onderhoud van de gemeente Medemblik, dan dient er door de gemeenteraad wel voldoende budget worden vrijgemaakt om eventueel achterstallig beheer en onderhoud te kunnen plegen. Dit zal allemaal worden opgenomen in de spelregels voor adoptiegroen waardoor de regie van de inrichting, het beheer en onderhoud van de openbare ruimte bij de gemeente Medemblik blijft.

De gemeente Medemblik heeft zich de laatste jaren verbonden aan ‘groene’ projecten zoals het Tegelwippen, om zo van de betonnen tuinen af te komen en het project meerbomen.nu.

Binnen de gemeente Medemblik zijn nu zes locaties waar groene initiatieven/wijktuinen zijn gerealiseerd. Zo is daar het ‘Lief plekje grond, buurttuin’ aan de Sorghvlietlaan in Andijk, het Vekenbos bij de Wipmolenstraat in Abbekerk, de pluktuin bij het Klammeland 32 in Benningbroek, het Geboortebos achter de Dirk Bijvoetweg 15A in Wervershoof, het Meester Derriksprak naast de Balkweiterhoek 77 in Zwaagdijk-West en het Park Nibbixwoud aan de Sluisvenpad in Nibbixwoud.

Op een later tijdstip komt het college met een update over de pilot.