Lid Dorpsraad Abbekerk roept provincie en gemeente op om rekening te houden met werktijden jonge bestuurders

abbekerk

ABBEKERK – Éen van de leden van de Dorpsraad Abbekerk is in de pen geklommen om de provincie erop te wijzen dat zij rekening moeten houden met de werktijden van de jongere bestuursleden. Deze zijn veelal aan het werk als de provincie of de gemeente Medemblik een vergadering beleggen met de dorpsraad waardoor deze bestuurders niet aanwezig kunnen zijn bij het overleg. Hieronder de brief van de dorpsraadbestuurder (Naam bekend bij de redactie)

Goedendag.

Na afgelopen vergadering van onze Dorpsraad ben ik in de pen geklommen om een klein artikel te schrijven over de problemen die “jonge” vrijwillige bestuurders al jaren ondervinden bij gesprekken met gemeente en provincie.

Het is wel beter geworden maar nog steeds komt het heel vaak voor dat de grijze duiven brigade (lees niet werkende oudere) alleen naar deze vergaderingen kan gaan.

Dit komt de participatie niet ten goede.

Ik hoop dat u deze tekst onder de aandacht van de bestuurders en verschillende partijen brengt.

Al jaren praten we over het probleem van veroudering binnen bestuursfuncties bij verenigingen en dorpsraden. Ik ben misschien geen jonge gast meer met mijn 53 jaar, maar er is weinig veranderd in al die jaren. Toen ik zo’n 16 jaar geleden bestuurslid was van de dorpsraad Abbekerk/Lambertschaag, was het al een gedoe om vergaderingen met de gemeente/provincie bij te wonen omdat die altijd overdag werden gehouden en moesten er speciaal voor mij vergaderingen worden ingelast om mijn bestuur stem te laten horen. Dus vaak gingen de oudere bestuurders erheen, en ik hing er maar een beetje bij. Uiteindelijk ben ik gestopt als bestuurslid. Nu, na 15 jaar, ben ik opnieuw bestuurslid geworden bij dezelfde dorpsraad en ben nu onderhand een oudere.

Tot mijn teleurstelling vinden overleg en vergaderingen met de gemeente/provincie vaak nog steeds overdag plaats. Dit betekent dat alleen niet-werkende bestuursleden deze vergaderingen kunnen bijwonen.

Het zou logisch zijn om vergaderingen waarin het belang van de kern of het dorp wordt vertegenwoordigd door bestuurders juist meer in de avonduren plaatsvinden.

Participatie speelt een cruciale rol als we de kloof willen overbruggen en meer jonge vrijwilligers willen betrekken bij besturen en andere functies. We moeten de participatiecultuur binnen ambtelijke organisaties versterken en vergaderingen toegankelijker maken voor werkende bestuursleden. Het is hoog tijd dat we streven naar een bestuurssysteem dat “jongere” werkende mensen verwelkomt en hen de mogelijkheid biedt om actief deel te nemen aan de besluitvorming die onze gemeenschappen beïnvloedt. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat alle bewoners, ongeacht hun werkstatus, een stem hebben en betrokken worden bij de toekomst van onze gemeenschappen.

Bestuurslid Dorpsraad Abbekerk/Lambertschaag

Loading

3 thoughts on “Lid Dorpsraad Abbekerk roept provincie en gemeente op om rekening te houden met werktijden jonge bestuurders

 1. Bram Derix 21 juni 2023 at 10:42

  Goed punt wat mij betreft. Als ik voor mezelf spreek dan ligt daar ook een taak voor het betreffende bestuur zelf. Ik heb zelf meestal geen inzicht wie er allemaal in het bestuur zitten, dus wordt een algemeen voorstel gedaan voor een tijdstip. Het zou fijn zijn wanneer een bestuur dan zelf aangeeft dat de tijd niet uitkomt oid. In de avond een overleg inplannen is normaal gesproken geen probleem.

  1. Freddy Stapersma 21 juni 2023 at 11:03

   Vaak is het dat er gewoon een datum/tijd wordt gegeven waarbij meerdere dorpsraden zijn aangeschreven om die dag/uur te komen praten over een onderwerp.
   zo van dan en dan vind overleg plaats waar wij u van harte voor uitnodigen..

   1. Bram Derix 21 juni 2023 at 11:50

    Misschien een optie om als reactie daarop aan te geven dat een dorpsraad graag een 1-op-1 gesprek heeft in de avonduren? Onlangs ben ik in de avond aangeschoven in Twisk bij een dorpsraadvergadering.

Comments are closed.