Share

Let op Babbeltrucs Rookmeldercontrole! Vooral ouderen de dupe

MEDEMBLIK – De politie waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Dat gegeven wordt gebruikt om een woning binnen te komen om vervolgens op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Als er mensen aan de deur komen om op rookmelders te controleren, bel dan meteen 112 want dat is sowieso foute boel. Brandweer, politie of andere instanties controleren namelijk niet. 

Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder hangt. Ook wanneer je de woning aan iemand anders verhuurt. Doe je dit niet? Dan ben je na een woningbrand strafrechtelijk vervolgbaar: je bent aansprakelijk voor de gevolgen.

Elke rookmelder is goed

De brandweer geeft aan dat elke rookmelder die je in Nederland koopt goedgekeurd is. Er is wel verschil in kwaliteit maar, liever een goedkope dan helemaal geen rookmelder aldus de brandweer. En mocht het zelf niet lukken om er een op te hangen, dan valt er hulp te regelen. Het rookmelderteam, een vrijwilligersteam vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting die in heel Nederland rookmelders kan ophangen kan u wellicht helpen.

Kijk voor meer informatie over rookmelders, het rookmelderteam en (brand) veiligheid op https://www.rookmelders.nl/

Totaal aantal keren gelezen: 54 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen