Kroegbaas uit Medemblik veroordeeld voor tegenwerken boa’s

MEDEMBLIK – De 42-jarige eigenaar van café ’t Zeepaardje in Medemblik, waar in september vorig jaar een rel ontstond rond controlerende boa”s, is woensdag door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1000 euro. Volgens de rechter heeft de man de twee controleurs van de gemeente Medemblik tegengewerkt toen zij in zaak de anderhalve meter kwamen controleren. Jeffrey O. ontkende dat en zei dat hij alleen maar had geprobeerd de boel te sussen toen het uit de hand liep in zijn kroeg.
De eis van de officier van justitie was 1000 euro boete. De aanklager vond het ernstig dat O. en een 20-jarige gast de boa’s hadden belemmerd in hun werk. Quinten B. uit Medemblik moet van de rechter 1000 euro boete betalen en ook 400 euro aan de boa die hij mishandelde en bedreigde.
De zaak liep uit de hand toen de controleurs van de gemeente Medemblik in de kroeg kwamen om foto’s te maken. ,,Ze maakten zich niet bekend en waren in burger”, zei de kroegbaas. Gasten vonden het vervelend dat er foto’s werden gemaakt. Zo ook B., die zich ertegenaan ging bemoeien.
De kroegbaas vond het heel rot dat de situatie in zijn zaak uit de hand was gelopen. ,,Ik heb nooit last met de politie, nooit problemen. Ik grijp juist altijd in als er vervelende dingen gebeuren.”
Zo had hij ook gedaan toen de boa’s in zijn zaak kwamen, zei de man. ,,Ik was wel geïrriteerd, dat klopt. Het is overleven door de situatie met corona. Ik dacht: daar gaan we weer.” De kroegbaas gaf toe dat hij zijn ‘stopwoordje’ had gebruikt over ‘in de haven flikkeren’ als de boa’s zich niet snel uit de voeten zouden maken. ‘Ja, dat zeg ik wel vaker. Maar ik zeg erachteraan: om af te koelen’.
De eigenaar deed het licht aan en zette de muziek uit, waardoor de gasten onaangenaam verrast werden en de boel uit de klauwen liep. De boa’s voelden zich ernstig in het nauw gedreven. Een van hen werd tegen een muur geduwd en B. mishandelde een controleur en bedreigde die. De man raakte zijn mobiel kwijt, maar kreeg die van de café-eigenaar terug toen de telefoon op de bar bleek te liggen. De kroegbaas probeerde meerdere keren de mannen te ontzetten en bescherming te bieden, zo werd tijdens de strafzaak duidelijk uit beelden van bewakingscamera’s die werden getoond.
De eigenaar van het café vond het ontzettend rot dat zijn gezin onder de situatie te lijden had gehad nadat de rel in zijn café landelijk nieuws werd en hij zelf drie dagen kwam vast te zitten op het politiebureau. Hij zei dat hij door de media al was veroordeeld zonder dat hij een rechter had gezien en duidelijk was geworden wat er was gebeurd.
,,Mijn kinderen gingen zelfs boa-tje spelen.” Ze werden aangesproken door andere kinderen op het schoolplein over hun vader. ,,Ik werd afgeschilderd als iemand die mensen bedreigt en mishandelt, maar zo ben ik helemaal niet. Ik heb nooit problemen met de politie. Ik wil juist een veilige plek bieden in mijn zaak en grijp in als dat nodig is.”
De man zei dat hij alle zeilen moet bijzetten om in deze moeilijke corona-tijd het hoofd boven water te houden. De rechter hield daar rekening mee. Ze legde de boete voorwaardelijk op als waarschuwing. De man hoeft die niet te betalen als er de komende twee jaar niets meer gebeurt qua strafbare feiten.