Koude start decembermaand en wie weet een ‘witte’ kerst.

MEDEMBLIK – De meteorologische winter start met vrij koud en droger weer dan normaal. Echte winterkou met sneeuwpret en ijspret zit er waarschijnlijk niet in. De signalen voor de tweede helft van de maand wijzen op normaal decemberweer.

Gemiddeld is het begin december overdag een graad of 7 en ’s nachts een graad of 2. De verwachting toont nu op de meeste dagen maxima van 2-4 graden en lichte vorst in de nachten. Een oostenwind voert vrij koude lucht aan, maar de echte winterkou kan ons niet bereiken.

Veel bewolking en een matige oostenwind maken het waterkoud, maar door de wind en bewolking kan het ook niet hard vriezen. Klaart het ’s nachts wel een keer op dan kan het plaatselijk matig vriezen. Matige vorst betekent minima beneden -5 graden.

Donkere dagen voor kerst

Door het grijze weer zal je ervaren dat de donkere dagen voor kerst al zijn aangebroken. De kans op neerslag is klein en als er wat valt is het niet veel, maar zo nu en dan is een beetje regen of sneeuw wel mogelijk. Waarschijnlijk houdt het vrij koude en droge weer aan tot halverwege de maand.

In de tweede helft van december wordt de verwachting erg onzeker, maar de kans op normaal decemberweer is richting kerst het grootst. Dit betekent: bewolking, wind en regen bij maxima die uitkomen rond 6 graden en in de nacht temperaturen dicht bij het vriespunt. Boterzacht lijkt het niet te worden, dus wie hoopt op een witte kerst mag nog blijven dromen.