Kasteel Radboud opent seizoen met twee nieuwe tentoonstellingen

MEDEMBLIK – Kasteel Radboud opent dit jaar het seizoen met twee nieuwe tentoonstellingen; “Omringd door Kastelen – in West-Friesland” en “Fabel – Waar gebeurd”. Het Medemblikker kasteel verwacht met deze bijzondere publiekstrekkers over de lokale geschiedenis weer veel bezoekers van ver én dichtbij aan te trekken.

Omringd door Kastelen – In West-Friesland

Bezoekers stappen in panorama’s van de vijf kastelen die Graaf Willem II en zijn zoon Graaf Floris V in West-Friesland lieten bouwen. Verschillende personages brengen de hoogtijdagen van deze indrukwekkende bouwwerken uit de 13e tot en met begin 15e eeuw weer tot leven. Met de archeologische vondsten die erbij staan, is de geschiedenis van de kastelen in West-Friesland tastbaar.

Fabel – Waar gebeurd

Fabelachtige wezens ontmoeten? Nadat hij zich netjes heeft voorgesteld neemt een Sammeltje van Wieringen de bezoekers mee door deze fantasierijke tentoonstelling. Kom alles te weten over de Zuiderzeemeermin, de Draak van Stavoren, de Boezehappert, Tien-ton-elfrib en de Zeeridder. Deze volksverhalen uit de regio blijken opvallend veel te lijken op volksverhalen uit andere culturen. Iedereen zal hier dus wat in herkennen! Kom kijken en laat je meevoeren in de wondere wereld van fabels.

Uitgebreid onderzoek naar kastelen

Aanleiding voor de tentoonstelling Omringd door Kastelen – In West-Friesland zijn nieuwe inzichten verkregen uit recente onderzoeken. Zo heeft amateurhistoricus Ben Dijkhuis veel nieuwe informatie over Kasteel Radboud ontdekt in een verbouwingsdocument uit de 15e eeuw, opgedoken uit het Nationaal Archief Den Haag. Als onderdeel van een promotieonderzoek naar kastelenbouwprogramma’s van Graaf Floris V en zijn vader Willem II in opdracht van Universiteit Tilburg en Universiteit Groningen, is er in 2020 geofysisch onderzoek gedaan op het terrein van Kasteel Radboud. Ook bij andere locaties waar kastelen staan of hebben gestaan, is geofysisch onderzoek gedaan. De resultaten uit al deze onderzoeken zijn verwerkt in de tentoonstelling “Omringd door Kastelen – In West-Friesland”. 

Speel het spel Fabels van Kasteel Radboud

Bij de tentoonstelling “Fabel – Waar gebeurd” is de game “De Fabels van Kasteel Radboud” in samenwerking met Eenhoorn Evenementen ontwikkeld. Bezoekers die het spel boeken gaan samen met hun eigen team en een tablet zoeken door het hele kasteel naar antwoorden op vragen over sprookjes, legenden en fabels. De spelers gaan pas door naar de volgende ruimte, wanneer de vraag is gevonden én beantwoord. Met de antwoorden moet de code worden gekraakt en kan het team zich misschien wel Fabel Meester noemen? Deze game is geschikt voor jongeren en gezinnen die dit samen willen spelen.

Looptijd en toegangsprijzen

Omringd door Kastelen – In West-Friesland” is te zien tot en met april 2026. “Fabel – Waar gebeurd” loopt tot en met januari 2024.

Museumtoegang vanaf 13 jaar is € 9,- per persoon, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 6,- per kind, kinderen 0 t/m 4 jaar gratis. Heb je een Museumkaart of een Vriendenloterij VIP kaart? Ook dan is de toegang tot het museum gratis. Kijk voor meer informatie en tickets op kasteelradboud.nl/museum.

Het spel Fabels van Kasteel Radboud is aan de deur te boeken voor € 19,50 per persoon. Vooraf online boeken via kasteelradboud.nl/deals reduceert deze prijs tot € 17,50 per persoon.