Kasteel Radboud, Bakkerijmuseum en Stoommachinemuseum krijgen extra steun vanuit de provincie

MEDEMBLIK – De provincie Noord-Holland en de gemeenten steunen 27 culturele instellingen in Noord-Holland met ruim 2 miljoen euro. Van Zaanstad tot Huizen en van Haarlem tot Den Helder: het geld wordt verdeeld onder 15 musea, 3 (pop)podia, 3 filmhuizen, 2 festivals, 3 theaters en 1 debatcentrum

Het Stoommachinemuseum krijgt vanuit Haarlem € 37.798,- overgemaakt, Kasteel Radboud € 21.100,- en het Bakkerijmuseum mag € 8.719,- vanuit Haarlem tegemoet zien. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik krijgt maar liefst € 172.000,- overgemaakt vanuit Haarlem.

In 2020 heeft de provincie 10 miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Met het bedrag uit dit noodfonds en een forse bijdrage van de gemeenten (gemeenten dragen 35% bij) was het eind 2020 al mogelijk om meer dan 120 instellingen ondersteuning te geven. Geld dat nog over was, is nu verdeeld. Gemeenten hebben wederom samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds.

Rosan Kocken, gedeputeerde Cultuur: “Het noodfonds is in het leven geroepen toen de volledige gevolgen van Covid-19 voor de maatschappij en de culturele sector nog niet te overzien waren. Bezoekersaantallen en publieksinkomsten zijn in veel gevallen nog niet op peil en er wordt nog vaak rekening gehouden met aanzienlijke tekorten. Met een bijdrage uit het noodfonds kunnen wij een aantal musea, theaters en podia ondersteunen die nog steeds kampen met onzekerheden.”

De provincie doet meer om de culturele sector te ondersteunen. Zo is er een subsidie beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van culturele instellingen. Ook draagt de provincie bij aan het platform cultuurherstel en er zijn 2 subsidieregelingen opengesteld voor initiatieven die bijdragen aan innovatie en samenwerking.