Joost Botman (28) en Lynn Tesselaar (25) zien Tiny House droom uitkomen

MEDEMBLIK – Joost Botman (28) en Lynn Tesselaar (25) hebben al jaren een droom en die lijkt na drie jaar eindelijk uit te komen. Een Tiny House-project in de gemeente Medemblik. “De gemeente staat ervoor open, daar zijn we heel blij mee”, aldus Joost.

Het realiseren van zo’n tiny house-project vergt veel aandacht, energie en werk. Joost woonde sinds 2019 in een tiny house in de tuin van zijn ouders. “En die is nu te klein aan het worden. We woonden op een oppervlakte van 20 m² en willen graag wat groter. We waren al op zoek naar een meer geschikte locatie. De vergunning om op het erf van mijn ouders te blijven wonen is verlopen. We wonen tijdelijk op een vakantiepark in Onderdijk.

Kansrijke locatie

Na een lange zoektocht hebben we eindelijk een locatie op het oog”, verklapt Joost. Om welke locatie het gaat, kan ik nog niet bekend maken, maar het is nabij Medemblik. “We willen laten zien dat wonen en natuur samengaan en niet voor elkaar hoeven te wijken.” De bomen die nu op de locatie staan, bepalen de kavelgrens waarop de tiny houses worden geplaatst. Op dit stuk grond kunnen er elf verrijzen. “Samen met de natuurorganisaties maken we een plan, waarmee we onderzoeken of de vogelpopulatie én biodiversiteit kan toenemen als we er wonen. Deze zomer hopen we dat plan af te ronden. Het zou fantastisch zijn als we dit jaar van start gaan.”

Nu zoeken ze buren en medebeheerders voor hun wijk, die de naam ‘Koeteldijk’ draagt, om een eerbetoon te brengen aan de Westfriese roots van initiatiefnemers Joost en Lynn. “Hierop wordt enthousiast gereageerd”, zegt Lynn. “De reacties stromen binnen en lopen enorm uiteen. Tientallen mensen stuurden een berichtje. Van jong tot oud, zelfs gezinnen met kinderen zijn hierin geïnteresseerd.

Het project biedt mogelijkheden. Joost noemt een vergelijkbaar project in Koedijk. “Met elf huishoudens heb je elf oranje, elf grijze en elf groene afvalbakken nodig. Maar sinds deze maand zetten ze daar slechts twee aan de straat, omdat ze afval beter hergebruiken en gescheiden inleveren. Daar willen we ook naartoe. Om te denken in oplossingen en niet in problemen”, zo klinkt het ambitieus.