Jonge vrouw uit Medemblik stond doodsangsten uit tijdens stalking door ex

MEDEMBLIK – Een jonge vrouw uit Medemblik stond in 2022 maandenlang doodsangsten uit toen ze naar eigen zeggen werd gestalkt door haar ex-vriend. Het stalken was begonnen nadat de vrouw een eind maakte aan haar relatie met de 27e-jarige Ferdi C.. uit Hoorn. ,,Achteraf had ik heel anders moeten reageren”, zei hij maandag bij de rechtbank op Schiphol.

Volgens het slachtoffer had de man haar voortdurend opgezocht in Medemblik, reed hij rondjes door de buurt waar ze toen met haar ouders en baby woonde en zou C. haar ook diverse malen hebben klemgereden. Dan ging hij voor haar rijden en stond hij ineens op de rem. Haar dochtertje zat toen ook in de auto. De man zou zijn ex vaak hebben gebeld en dreigende berichtjes hebben gestuurd, waarin hij onder meer schreef dat hij haar leven tot een hel ging maken.

Ook een goede vriendin van zijn ex zou slachtoffer zijn geworden van de verdachte. Zij fietste op 22 oktober 2022 door Medemblik toen C. met zijn auto op haar weghelft ging rijden. De vrouw kwam op de motorkap van de auto terecht en daarna op de straat. Ze was ontzettend geschrokken en zou blauwe plekken en een bult op haar hoofd aan het voorval hebben overgehouden. De officier van justitie zag dit incident als een poging tot zware mishandeling. ,,Dit had veel erger kunnen aflopen”, zei ze.

De officier eiste een gevangenisstraf van 200 dagen tegen de verdachte, waarvan 61 dagen voorwaardelijk plus een voorwaardelijk rijverbod van anderhalf jaar, omdat hij zijn auto als wapen zou hebben ingezet. De officier vond ook dat C. verplicht in therapie moet en contact moet houden met de reclassering. Daarnaast eiste ze een contactverbod met het slachtoffer en een locatieverbod voor Medemblik. Die verboden zouden in haar opinie vijf jaar moeten duren.

Het slachtoffer kwam door de stalking en de bedreigingen aan haar adres in een Blijfhuis terecht in het zuiden van het land. Inmiddels woont ze weer in Medemblik. De verdachte werd in maart 2023 opgepakt en zat al 129 dagen in de gevangenis.

Hij zei dat hij wanhopig was geworden toen hij zijn dochtertje niet meer mocht zien en dat hij het gevoel had dat zijn hele leven op zijn kop stond. Inmiddels zou het beter met hem gaan. Hij heeft nog steeds een enkelband en hoopt dat hij daar snel vanaf komt. De man ontkende dat hij had willen inrijden op de vriendin van zijn ex. ,,Ik heb dat helemaal niet opzettelijk gedaan”, zei hij. ,,Zij zat op haar mobiele telefoon en heeft niet uitgekeken.”

Zijn ex-vriendin wil 1000 euro smartengeld. De uitspraak is op 29 maart.