Jeanneke Scholtens genomineerd voor ‘Vrouw in de Media Award 2022’

WOGNUM – Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op de radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Het percentage vrouwen, dat als expert aan het woord kwam, lag in 2021 op 26,7%. Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 

Mensen kunnen tot en met 14 januari stemmen op de genomineerden van Noord-Holland via www.vrouwindemedia.nl. De winnares komt vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2022. De awards worden jaarlijks georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

Ik ben blij om in de nominatielijst te staan naast vrouwen als Maryam Hassouni, maar ook in andere provincies staan prachtige namen op de lijst Jeanneke Scholtens

Regionale jury

Iedereen kon tot 1 december 2022 namen voorgedragen op de website. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar men nu op kan stemmen. De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnares. Die wordt op 17 januari bekend gemaakt. Zij ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. Daarnaast komt de provinciale winnares op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Bij de voordracht werd door de jury gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022.De genomineerden uit Westfriesland zijn:

Brenda Schaaper uit Venhuizen, eigenaar camping de Paradijsvogel en Moeder enzo. Columniste J/M ouders en Gaykrant en ervaringsdeskundige voor ouders met een LHBTIQ+ kind; 

Mirjam Kaijer, zij zet zich in voor de gezondheidszorg voor vrouwen. De Hoogwoudse schreef ‘Ik ben geen man’ over onverklaarde gezondheidsklachten. Ze startte de stichting ‘Voices for Women’ en petitie die werd aangeboden aan minister Kuipers en de Tweede Kamer. Ook pleit zij voor meer onderzoek man-vrouwverschillen in de zorg;

Jeanneke Scholtens uit Wognum, zij is toekomstonderzoeker, trendwatcher en schrijver. Ze duikt in de veranderende maatschappij en in de grotere thema’s van het leven: de toekomst van seks, de dood, de kerk en verslaving. 

Mirjam Kaijer: “Ik ben heel blij en dankbaar voor de nominatie, omdat dit weer aandacht genereerd voor de vrouwenzorg in Nederland. Vrouwen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben: de man is de norm. Dit heeft grote gevolgen: onder andere dat 80% van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Mijn wens voor 2023 is dat de politiek niet alleen beloftes doet, maar dit grote probleem ook daadwerkelijk gaat oppakken. Er moet meer onderzoek komen en bewustzijn dat de huidige aanpak onnodig slachtoffers maakt”.

“De VIDM Award is in het leven geroepen om meer vrouwelijke experts in de media te zien en horen”, laat Jeanneke Scholtens weten. “Ik ben blij om in de nominatielijst te staan naast vrouwen als Maryam Hassouni, maar ook in andere provincies staan prachtige namen op de lijst. Vrouwen waar ik mee heb mogen werken, zoals Ninette van Hasselt van het Trimbos instituut of Daisy Veenstra die jongeren bereikt als Rappende psychologe. Ik gun het hen allemaal! Zelf vind ik het belangrijk dat we vaker spreken over onderwerpen die gevoelig zijn: hoe spreek je open over verslaving, seks, religie of de dood. De grotere thema’s in het leven die tegelijkertijd klein, intiem zijn. Daar breek ik graag een lans voor met mijn werk als schrijver, spreker en toekomstonderzoeker. Ik hoop dat 2023 in het teken van hoop komt te staan. Er staan zoveel transities centraal; denk alleen al aan energie-, landbouw-, eiwit-, voedsel-, arbeidsmarkt- en gezondheidstransitie. Deze gaan altijd gepaard met weerstand, met ongemak en ongeloof. Maar juist ook met hoop en geloof. Met koplopers die ervoor zorgen dat we erdoorheen komen. Zij zorgen voor hoop. Denk aan Jaap Korteweg die melk produceert uit gras of de eerste plantaardige koksopleiding. Daar geloof ik in, in 2023.”

Stagnatie

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op radio, televisie, kranten en digitaal nieuws. Het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen was in 2015 slechts 12%. Dat steeg naar 28,3% in 2019, maar vanaf dat moment blijft een verdere stijging uit, want het percentage stond in 2021 namelijk op 26,7%.