Janno Botman knalt op het supersnelle ijs van Salt Lake City naar dik persoonlijk record op de 500 meter

ANDIJK – Bijna drietienden van een seconde reed Janno van zijn oude tijd, 34.610 af en zette zijn nieuw persoonlijk record op 34.358 en was daar duidelijk blij mee, de tijd bracht hem bij een plaats bij de eerste 10 afgelopen zaterdagavond.

Negende werd de Andijker, de winst zoals eigenlijk wel verwacht naar de Amerikaan Jordan Stolz die een dag eerder een nieuw wereldrecord op de 1000 meter had gereden, en zaterdag als enige onder de 34 seconden bleef met 33.96 seconden, Laurent Dubreuil uit Canada werd 2e in 34.05 seconden en de derde plek was voor de Japanner Yma Marakami in 34.16 seconden.

Beste Nederlander was de relevatie van het afgelopen NK en EK, Jenning de Boo die als de nr. 5 eindigde in 34.21 seconden, Janno Botman dan als de nr. 9 en oudgediende Hein Otterspeer eindigde in 34.59 seconden als de nr. 16.

Irene Schouten kwam ook nog aan de start en wel op de ploegenachtervolging, maar door de stomme pech eerder dit seizoen waren ze veroordeeld tot de B-groep, die ze dan ook ver voor de nr. 2 Korea wisten te winnen. De Koreaanse dames schaatsten een tijd van 3:12.95, de Nederlandse dames, Irene schouten, Joy Beune en Marijke Groenewoud kwamen in 2:53.42 over de finish.

Vandaag staat voor Irene Schouten en Marijke Groenewoud nog de massa start op de kalender, voor Janno Botman zit deze ronde van de wereldbeker erop, volgende wereldbekerrace is in Canada op het ijs van Québec waar Janno Botman niet zoals zaterdag 1x maar 2x de 500 meter rijdt en de teamsprint.

Voor Irene Schouten staat dan de 3000 meter en de massa start op de kalender, Schouten staat wel reserve voor de 1500 meter, mocht 1 van de dames uitvallen.

Foto: Archieffoto.