Janno Botman debuteert met een 15e plaats op de WK afstanden, Jordan Stolz, een 19-jarige fenomeen

ANDIJK – Het debuut van Janno Botman sneeuwde een beetje onder door de aanwezigheid van het nieuwe fenomeen uit Amerika, de 19-jarige Jordan Stolz. Maar Botman wist wat hij moest doen in zijn race tegen Marek Kania uit Polen, gewoon zo hard mogelijk schaatsen en op de techniek letten.

De race kende een paar kleine foutjes maar Botman wist zijn race wel gewoon, nipt, te winnen van de Pool en zijn tijd van 34.62 was maar drietienden boven zijn persoonlijk record en goed voor de 15e plaats in al het sprintgeweld.

Op een enkeling na waren de gereden tijden niet zo snel als was gehoopt, wel wist de Pool Damian Zurek te verrassen met een nieuw persoonlijk record van 34.11 seconden en ook de Noord Magnussen reed een persoonlijk record, maar daar bleef het dan ook wel bij, tot het fenomeen uit Amerika aan de start stond samen met de Canadees Laurent Dubreuil.

De race was er 1 om door een ringetje te halen, supersnelle openingen van beide sprinters maar de nog erg jonge Amerikaan liet daarop een supersnelle ronde noteren waardoor hij ruim onder de 34 seconden en over de finish kwam, zijn tijd van 33.69 betekende niet alleen een nieuw persoonlijk record maar ook zat hij maar achttienden van een seconde boven het wereldrecord.

Voor Janno Botman zit het WK er nu op, maar hij kan zeer tevreden terugkijken, als eerste schaatser uit Andijk neemt hij een zilveren medaille mee naar huis, die van de teamsprint die hij samen met Jenning de Boo en Tim Prins wist te veroveren in een nieuw Nederlands record en zelf voor 5 minuten een nieuw wereldrecord, tot de Canadese schaatsers het Nederlands feestje wisten te verstoren door dezelfde tijd te rijden, maar toen naar achter de komma werd gekeken bleken de Canadezen 2/1000e van een seconde sneller te zijn geweest en dus de nieuwe wereldkampioen en wereldrecordhouder.