‘Dat gaat niemand meer verbeteren,’ het damestrio ging als een geoliede machine over de baan

MEDEMBLIK – In december 2023i leek het er op uit te draaien dat Irene Schouten, Joy Beune en Marijke Groenewoud niet eens naar het WK afstanden zouden gaan. Twee blunders, keertje de transponder vergeten en een niet bedekte enkel zorgden er zelfs voor dat ze in Salt Lake City in de B-groep moesten starten, maar daar lieten ze al zien dat ze thuishoorden op het WK door de snelste tijd van de dag te laten noteren.

Afgelopen vrijdagavond mochten de dames dan als eerste aan de start komen om tegen de ploeg uit China en op basis van de tijden waren ze de grote topfavoriet samen met de toen nog regerend wereldkampioen Canada die voor eigen publiek mochten schaatsen.

Van de Chinezen hadden ze niets te verwachten, die waren simpelweg veel te langzaam voor de dames en met een tijd van 2:51,20 lieten ze niet alleen een nieuw baanrecord vestigen maar ook een nieuw Nederlands record en zaten ze maar een paar tienden boven het wereldrecord. Joy Beune vertelde later voor de camera van de NOS dat toen ze deze tijd zag dat ze het wist dat het goed zat en dat hier geen ploeg meer aan zou kunnen komen.

En dat bleek ook wel, Canada, Amerika, Noorwegen en Japan kwamen geen moment in de buurt van de tijd van de Nederlandse dames

Vanavond mogen Irene Schouten en Marijke Groenewoud weer de schaatsen om doen om een greep naar de wereldtitel te doen op de massa start. Beide dames behoren samen met Blondin tot de grootste kanshebbers op de wereldtitel.