Jan Bakker is de allerbeste bandstoter van de Wervershoofse Herensociëteit de Roos

WERVERSHOOF – De leden van Herensociëteit de Roos streden in november om de bandstotentitel in café ‘t Fortuin.  De opkomst was goed en er werd meegeleefd als er een bal net mis was of als er een bal die praktisch niet te maken was toch werd gemaakt, dan was het een groot applaus van de supporters, heel leuk voor de spelers. 

De 3e en 4e plek ging tussen Kees Rinkel en Klaas Meilink. Kees had zijn zenuwen goed onder controle en pakte verdiend de 3e plek! 

Dan de finale, die ging tussen Arie Ruiter en ‘good old’ Jan Bakker. De spanning was te snijden de supporters zaten op het puntje van de stoel en zagen Arie langzaamaan grip verliezen en Jan voelde dat hij rustig moest blijven, wat hij goed deed en zo pakte Jan winst, en dat zonder bril. Jan kreeg een welverdiend applaus van de leden en Jan mag zich een jaar lang bandstoot kampioen noemen van de soos!

Jos en Simon Ruiter

De mannen van Herensociëteit de Roos keken al heel lang uit naar een gezellig samenzijn, maar steeds kwam er iets tussen, onder meer door corona. Maar wat in een goed vat zit verzuurd niet. Jos en Simon Ruiter hadden beloofd om te komen en dinsdag 22 november was het eindelijk zover.

De opkomst was groot, vrijwel alle leden waren aanwezig. Jos en Simon vertelden, en toonden beelden van, wat er allemaal komt kijken om een keurslagerij te runnen. De heren begonnen met een filmpje van hun vader Simon (Beer) Ruiter. Hij kocht bij een boer een koe en die werd door Beer zelf geslacht. Dat was toch wel heel zwaar werk, zoals dat toen ging. Jos en Simon namen de slagerij in 2004 over en dat werd in 2010 een keurslager. Tegenwoordig wordt het vlees uitgebeend gekocht, in kratten aangeleverd en meteen gekoeld. Daarna wordt het vlees bewerkt of verwerkt. Dat resulteert in een lekkere biefstuk of varkenshaasje in de toonbank of worsten of hammen gaan de rookkast in en worden gerookt met fijne snippers beukenhout. De rookworst van Ruiter is met goud bekroond.

Simon is meer de man voor de winkel en Jos bemoeid zich vooral met de productie. De mannen hebben ongeveer twintig personeelsleden. Ze snakken naar uitbreiding, maar dat gaat nog wel even duren.

De leden stelden nog vele vragen, die allemaal duidelijk werden beantwoord door beide mannen. Jos en Simon kwamen niet met lege handen en zonen Joost en Wout serveerden lekkere hapjes. Beiden zitten ook al in het slagersvak, zodat de opvolging is verzekerd voor keurslager Ruiter.

Wie meer wil weten wat de herensociëteit doet, kan meer informatie vinden op www.hsderoos.nl of stuur een mail naar m.laan1@quicknet.nl.. Of kom een keer op dinsdagavond om 20.00 uur langs in ‘t Fortuin, aan de Dorpsstraat in Wervershoof.