Aanvallende Irene Schouten wint eerste schaatsmarathon van dit seizoen

Op de foto: Irene Schouten op het hoogste treetje van het podium (Foto: Team Zaanlander)

AMSTERDAM – Als of ze nooit weg is geweest uit het marathonpeloton. Irene Schouten wist op haar ouderwetse manier het peloton haar wil op te leggen en met een explosieve eindsprint de eerste schaatsmarathon van dit jaar in Amsterdam te winnen. 79 ronden lang probeerde het peloton van haar af te komen, allemaal nutteloos want wederom moesten de 48 rijdsters het onderspit delven tegen de oud-Andijkse, tegenwoordig wonend in Hoogkarspel .

In de derde ronde gaan er nog wel 3 rijdsters uit haar eigen ploeg, Elisa Dul, Melisa Wijfje en Marijke Groenewoud vandoor en die krijgen een halve baan voorsprong maar in ronde 66 springt Irene Schouten er vandoor en gaat op jacht naar de drie. In geen tijd heeft ze de drie eerder ontsnapte ploeggenoten achterhaald wat voor Elisa Dul het teken is om zich terug te laten zaken, niet veel later is dit ook voor Melisa Wijfje het geval die. Schouten gaat samen met Groenewoud vol gas verder en zet het hele peloton op een ronde waardoor de strijd eigenlijk al is gestreden.

Niet veel later moet ook Groenewoud Irene Schouten laten gaan waarna deze solo verder gaat. Veertien ronden later sluit er een groep van 12 dames aan maar 12 ronden voor het einde is het al duidelijk wie er gaat winnen. De energie bij de 12 later aangesloten dames is eruit en Irene laat steeds zien dat zij de te kloppen vrouw is zaterdagavond en zegevierend over de streep gaat.

In gesprek met schaatsen.nl zegt Irene Schouten: “Dit was de bedoeling. Er heeft een weeffoutje gezeten in het masterplan van ploegleider Arjan Samplonius: “Het was de bedoeling dat ik in m’n eentje een ronde zou pakken, maar ik kwam iets te vroeg alleen voorop. Ik kon niet langer wachten met Marijke bij me, omdat de rest al naderde. Joh, ik heb aardig wat ronden vooruit geschaatst. Na verloop van tijd schoot door m’n kop ‘als ik het nu nog zestig ronden moet uitzingen, wordt het heel lang’. Tijdens de trainingen had ik gezien dat ik het wel ietsjes langer kon volhouden dan de andere meiden in het team. Melissa liet zich ergens in de race afzakken, een moment waarop ik stiekem hoopte dat ze me wat kon assisteren. Dat werd niks meer, hahaha. Daarna had ik even de illusie dat Marijke het zou kunnen. Helaas. Ik had en heb meer snelheid dat de andere meiden. Maar samen hebben we er een prachtige race van gemaakt, toch? Ik vond het in elk geval mooi. Voor het publiek en het marathonschaatsen is dit belangrijk.”

De volgende marathon is op 30 oktober in Enschede