Ingezonden: “Zwembad Wervershoof, Woningbouw in de gemeente Medemblik, een verslag met een ander geluid naar woningzoekenden.”

WERVERSHOOF – Voor de vakantie viel er een uitnodiging op onze digitale deurmat, een bijeenkomst over het zwembad en woningbouw in Wervershoof, georganiseerd door de VVD, samen met het zwembad bestuur, de dorpsraad, de jongeren uit Wervershoof, de woningbouw vereniging en de ontwikkelcombinatie de Zeehoek. Of we nog zaken hadden die meegenomen konden worden. 

Goedkoop zwembad? Duur zwembad? Renovatie?

Nou, zeker hadden wij nog wat om mee te nemen. Eerder kregen wij van het door de gemeente ingehuurde onderzoeksbureau te horen dat een goedkope uitvoering van een zwembad niet voldeed aan de wensen van het zwembad bestuur, en de duurdere, wel voldoende versie, véél te duur werd voor onze gemeente in geldnood.

Met dat in het achterhoofd, is het logisch dat een meerderheid van de raad stemde voor renovatie van het huidige zwembad.

















Bij de presentie van dit nieuwe Zeehoek plan aan de raadscommissie bleek echter dat een goedkope variant van het zwembad nu opeens wél haalbaar was. Ingediende raadsvragen waarom het volgens de verklaring van de gemeente niet zo goedkoop kon, konden niet beantwoord worden.

Dus graag wilde ik nu van het zwembad bestuur horen waarom het nu wél voor de goedkopere versie ging.

Politiek of niet?

Voor aanvang werd ons alvast meegedeeld dat het geen politieke avond moest worden, maar vooral informerend en om de boodschap van de bevolking over te brengen op de politiek. Heel leuk bedacht, maar dat lukt natuurlijk niet als je eigen wethouder die informatie gaat geven. We zitten toch een half jaar voor de verkiezingen….

Welke plannen het beste zijn en wat de beste keuze voor onze gemeente is laat ik hier graag in het midden, daar gaan we het vast en zeker in de commissie nog wel over hebben. Maar wat er die avond gepresenteerd is door de gemeente over de woningbouw, daar laat ik via deze weg toch ook graag een ander geluid in horen.

Het “goedkope” zwembad

Allereerst het zwembad. De afvaardiging vanuit de politiek hield zich deze avond heel netjes buiten de discussie. Toch heb ik de vraag over de prijs van het zwembad wél gesteld aan het zwembad bestuur, omdat dit de eerste openbare kans was na het niet beantwoorden van onze vragen door de gemeente. Nu bleek dat deze kosten verschillen voorál kwamen doordat er, geadviseerd door het college eind 2018, alleen werd gekeken naar de locatie Westrand. Deze locatie had blijkbaar veel meer meerkosten, in grondaankoop en infrastructuur etc, dan de nu voorgestelde locatie. Het zwembad bestuur heeft de nu voorliggende optie wél ingebracht, maar daar is volgens hen nooit serieus naar gekeken. Dat antwoord had toch ook heel makkelijk voor de vakantie door de gemeente gegeven kunnen worden zou je denken? Nu is het helder. De vraag in de zaal werd nog wel gesteld of dit, alsnog miljoenen kostende zwembad, wel nodig is voor een dorp. Voor de hele gemeente is het immers al niet als het zuidelijke deel van de gemeente al snel naar hoorn trekt voor de baantjes of een partijtje, het westelijke deel zwemles neemt bij Jos Koelemeijer, en Medemblik ook het zuiderzeebad al heeft.

Woningbouw voor iedereen.

En dan de woningbouw waar iedereen voor kwam. Al jaren proberen wij áls er ergens gebouwd wordt, meer kleinere en betaalbare woningen in de koop en sociale huursector te krijgen. Bouw nu eens echt grotere aantallen onder de 2 ton. Je kunt wel 100 locaties voorstellen waar je wilt bouwen, maar als alles weer groot en duur wordt hebben starters en huurders daar nog niks aan.

Maar elke keer krijgen wij te horen van de wethouder dat dat niet kan. “Dan krijgen we de exploitatie niet rond” of nog erger “dit zijn de woningen waar vraag naar is” (oftewel, waarvan blijkt dat ze goed verkopen. Aan wie, wordt dan voor het gemak even overgeslagen.)

De vraag is natuurlijk ook voor wie je er bent als gemeente. Ben je er om je inwoners van hun grondrecht op een woning te voorzien, of “om de metropoolregio Amsterdam te ontlasten”?

Iedereen mag natuurlijk wonen en kopen waar je wilt, een Amsterdammer heeft net zo veel “recht” om een aangeboden woning te kopen als “iemand uit eigen dorp”.

Maar je kunt natuurlijk wel bouwen wat nódig is voor je inwoners. Dus niet een wijk vol plannen met woningen van boven de 3 ton en al snel richting de 5 ton als jouw starters dit nooit kunnen betalen en sociale huurwoningen van 600/700 euro wat voor lage inkomens nog steeds niet te betalen is, bleek ook uit de opmerkingen van wachten op huurhuizen in de zaal.

Als dit stelselmatig gebeurt snap ik dat er een groep inwoners opstaat die zélf wil gaan ontwikkelen om de inwoners uit eigen dorp voorrang te geven. Dan is het leuk om te vertellen dat de gemeente de starterslening heeft verhoogd tot aan de nationale hypotheek garantie grens, om meer mensen de kans te geven deze starterslening te laten gebruiken, maar als ik mijn buurvrouw “met echt geen slecht betaalde baan” vertel dat dit 325.000 euro is, is ze met stomheid geslagen. “Dat kun je toch nooit betalen als starter!”.

Als dan ook de natuurregels nog even belachelijk gemaakt worden omdat het zogenaamd de schuld van de otter is dat de zaal geen huis kan krijgen, terwijl er niet wordt genoemd dat de grond die er wel is, tien keer in prijs over de kop gaat door projectontwikkelaars die het opkopen, wordt het misschien eens tijd om te kijken wat er wél snel en goedkoper kan.

Alternatieven

Er zijn namelijk ook andere oplossingen. Als eerste kun je kiezen voor grond waar niet de hoofdprijs voor wordt gevraagd. Geef die voorrang in ontwikkeling. Ook niet elke wijk hoeft brede lanen en dubbele straten  te hebben waardoor je villa’s nodig hebt om de grond rendabel te krijgen. Met een veel grotere dichtheid krijg je veel meer woningen op hetzelfde oppervlakte. Ik zag laatst nog in Zevenhuizen een mooi voorbeeld van zo’n compacte wijk. In de presentatie liet de bouwer woningen zien van 177.000 euro die hier in de buurt laatst nog gebouwd zijn. Hoezo “we kunnen niks onder de 2 ton bouwen…” ?

Ook kun je veel sneller de huidige krapte oplossen met allerlei, al dan niet tijdelijke, alternatieven. Het duurde even voordat het lachsalvo verstomde toen de zaal hoorde hoeveel jaar het nog duurt voordat woningbouw projecten van de grond komen. Terwijl wanneer je grond tijdelijk inzet voor tijdelijke woningen, je veel sneller aan de gang kunt!

De Tiny houses kwamen al even voorbij tijdens de bijeenkomst. Al snel wordt daar lacherig over gedaan, omdat mensen dit voor zich zien:

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Leuk voor een paar mensen die dit graag willen, ook de oprichter van een groep die dit wel wil was er, heel mooi idee, en ik gun het ze van harte, maar hier ga je geen grote aantallen mensen in krijgen. Terwijl een woning van max 50m2 ook een hele andere uitstraling kan hebben:

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Deze worden hier in de gemeente gebouwd, maar worden daarna naar het oosten van het land verscheept waar ze het wél aandurven eens creatiever met de woningbouw om te gaan.

Laten we nu eens niet alleen kijken naar méér bouwen, maar vooral naar ánders bouwen. Dan hebben we binnen 1 à 2 jaar de eerste projecten staan en gaan we daarna wel weer eens kijken welke huizen de metropool regio Amsterdam graag bij ons koopt…

Bart Huisman
Commissielid GroenLinks Medemblik
bart.huisman@raadmedemblik.nl

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl