HVC moet alle zeilen bijzetten om ons afval te kunnen ophalen

MEDEMBLIK – In heel Nederland hebben afvalinzamelaars last van de krapte op de arbeidsmarkt. In diverse regio’s heeft dit al tot problemen geleid met het ophalen van afval. Ook HVC heeft te maken met deze problemen en moet alle zeilen bijzetten om ons afval te kunnen ophalen.

Vibeke Helder, woordvoerder van HVC laat aan de redactie weten: ‘Wij werken er met man en macht aan om te zorgen dat de inzameling volgens planning doorloopt en daar zijn we tot nu toe op een uitzondering na helemaal in geslaagd. Voor de vakantieperiode hebben we extra vakantiekrachten aangetrokken zodat onze vaste chauffeurs ook van de zomervakantie kunnen genieten.

100 werklozen voor elke 133 vacatures

De Sociaal-Economische Raad (SER) liet al eerder weten dat door de krapte op de arbeidsmarkt alle records worden gebroken, zo staan tegenover elke 100 werklozen in Nederland 133 openstaande vacatures.

Wachtlijsten in de jeugdzorg, ggz en de kinderopvang, een versoberde dienstregeling in het openbaar vervoer, beperkte openingstijden van winkels en recentelijk zelfs de sluiting van een verkeerstunnel. Het tekort aan menskracht leidt in de hele samenleving tot ongekende situaties, weet de SER te melden.

Meer uren werken

Als oplossing zegt de SER zullen o.a. de lonen verder moeten worden verhoogd, maar ook dat een deel van de arbeidsmarkt krapte kan worden opgelost als meer mensen meer uren gaan werken. “Nederland is kampioen deeltijdwerk”, zegt Ter Weel, directeur van SEO Economisch Onderzoek, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en kroonlid SER. “Als we het makkelijker en aantrekke¬lijker maken om meer uren te werken, en als die extra uren dan ook echt iets opleveren voor de betrokkenen, zou dat enorm helpen om de arbeidsmarkt te verruimen. Het is nu te vaak zo dat extra werken niet loont, omdat allerlei fiscale regelingen wegvallen. Daar moet het kabinet iets aan doen.”

De vakbonden hebben vooral in de jaren ’70 en ’80 zich hard gemaakt om minder te werken met behoud, dat dit niet meer houdbaar is wordt de laatste 10 jaar al veelvuldig geroepen. Maar ook werkend Nederland ziet er weinig in om weer meer uren te gaan werken. De verkregen vrijheden wat werkuren betreft maakt het dat het weer meer uren gaan werken per week er een behoorlijke drempel moet worden genomen.