HVC en Medemblik starten proef met wasbare luiers

Een kind in de luiers zorgt voor ongeveer 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Door het gebruik van wasbare luiers bespaar je veel restafval, ook is het beter voor het milieu. Zelfs als je de productie en het wassen meetelt.

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik en HVC starten daarom eind dit jaar met de proef ‘wasbare luiers’. 25 gezinnen kunnen heel laagdrempelig én voordelig de overstap naar wasbare luiers maken. Deelnemers gaan aan de slag met een compleet pakket met kwaliteitsproducten van Nappy’s t.w.v. zo’n € 800,- dat speciaal is samengesteld voor deze proef. Voor dit complete pakket betalen deelnemers een eigen bijdrage van € 200,-.

Beter voor het milieu

In een onderzoek van de CE Delft (Levenscyclusanalyse van wasbare en eenmalige luiers – Maart 2023) is te lezen dat wegwerpluiers die bij het restafval verbrand worden de hoogste milieu-impact hebben. Per verschoning veroorzaakt een wegwerpluier een uitstoot van 0,14 kilo CO2. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, die veroorzaken per verschoning een uitstoot van 0,05 kilo CO2. Bij wasbare luiers wordt de impact bepaald door gedrag huishoudens (zuinigheid apparatuur, frequentie wasjes, frequentie droger). Deelnemers aan deze proef krijgen hiervoor handige tips en adviezen. Milieubewuste huishoudens kunnen met wasbare luiers tot wel 4x beter zijn voor het milieu dan met wegwerpluiers.

Lees ook: Partou kinderopvang: ‘proef met uitwasbare luiers’

Financieel voordeel

Volgens het Nibud kosten wegwerpluiers ongeveer €50 per maand (€600 per jaar). Dit is uiteraard afhankelijk van het merk en gebruik. Hierbij zijn de kosten van het restafval (recycle-tarief) nog niet meegerekend. Kinderen zijn ongeveer tussen de 2 en 3 jaar zindelijk. De totale kosten zijn dus tussen de €1.200,- en €1.800,-. Bij wasbare luiers kost een totaalpakket (van geboorte tot zindelijk) ongeveer € 800,-. Daarnaast heb je af en toe nog inlegvullen of extra boosters nodig (€8,50 per ongeveer 3 maanden).

Nóg meer voordelen

Maar er zijn nog veel meer voordelen. Zo hebben kinderen met wasbare luiers minder vaak last van luieruitslag en zijn ze gemiddeld veel eerder zindelijk. Daarnaast zijn wasbare luiers een stuk voordeliger dan wegwerpluiers én is het veel makkelijker dan mensen meestal denken.

Tekst gaat verder onder de foto

Leer en motiveer

De proef start met een gezellige kick-off bijeenkomst waar je het pakket en gelijk een duidelijke uitleg krijgt. Een half jaar lang kun je al je vragen stellen via een online platform waar je ook korte instructiefilms kunt bekijken. Je trekt op met 24 andere deelnemers, leert van elkaar en motiveert elkaar. Tijdens de proef deel je jouw ervaring ook met andere ouders. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een kort interview of video die online en in lokale kranten geplaatst worden. Hiervoor nemen we contact met je op.

Inhoud pakket

Het pakket wordt afgestemd op de leeftijd van jouw baby maar bestaat sowieso uit:

 • goede kwaliteit voorgevormde luiers
 • diverse merken overbroekjes
 • alle benodigde accessoires zoals luierzakken, billendoekjes en inlegvellen

Voorwaarden

Voor deelname aan deze proef gelden een aantal voorwaarden:

 • Je woont in gemeente Medemblik (en staat hier ook ingeschreven).
 • Jouw kindje is geboren op of na 1 juli 2022. Je kan ook meedoen als je kindje nog niet geboren is, mits de uitgerekende datum rond 1 maart 2024 is.
 • Er wordt een eigen bijdrage verwacht van € 200,-. Hiervoor krijg je een compleet pakket t.w.v. zo’n € 800,- waarmee de overstap naar wasbare luiers op een soepele manier gemaakt kan worden.
 • Toelating tot de proef is op basis van volgorde van aanmelding én betalen eigen bijdrage.
 • Je neemt actief deel aan het digitale platvorm voor begeleiding en het delen van ervaringen.
 • Je deelt jouw ervaring ook met andere ouders. Dat kan via social media en/of website van HVC en gemeente Medemblik. In overleg worden hier speciale afspraken voor gemaakt (afname interview, maken van foto’s en video).
 • Als je tussentijds stopt met de proef moet je het hele pakket terugsturen naar de leverancier. Is het pakket onbeschadigd dat krijg je een deel van je eigen bijdrage weer terug.
 • Je gaat er mee akkoord dat je contactgegevens worden gedeeld met de leverancier, projectleider en gemeente.

De proef loopt van 17 januari 2024 tot 17 juli 2024. Na de proef blijft het luierpakket eigendom van jou.

Vragen

Heb je nog vragen over de proef of het gebruik van wasbare luiers? Stel je vraag dan via wasbareluiers@hvcgroep.nl.